İade başvuru yapmayı planlayan ilgili kişiler öncelikle bulundukları bölgeye en yakın konumda olan Sosyal güvenlik il müdürlüğüne yahut da Sosyal güvenlik merkezlerine gitmeleri gerekir.
Almanya’da çalışır durumda olan halkın ilgili sigorta kuruluşlarına aktarmış oldukları prim miktarını belli başlı koşullar altında ya da bizzat ilgili kimsenin yazılı talebi üzerine veya ölüm gibi önlenemez durumlarda arda kalan hakkın malik kimseye prim iadesinin yapılmasıdır.
Prim iadesi miktarı, elde edilmiş olan net para kazanımının emeklilik sigortası için eksiltilmiş prim miktarından halihazırda iş yapan hak payı olan kısmın toplamıdır. Almanya’da prim iadesi miktarı seneler içinde sürekli olarak değişse de oran olarak yüzde 20 ile 25 arasında istikrarlı bir seyir gösterdiğini söylemek mümkün. Prim iadesi almayı planlayan kişiler hesabı bu oran çerçevesinde yapabilirler.
ALMANYA PRİM İADESİ ŞARTLARI
Sigortalı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının almak istediği primi alabilmek için sahip olması gereken ilk koşullardan biri iki yıllık bekleme vaktini doldurmuş olmasıdır.
Ayrıca prim yatırılma süreciyle alakalı olan diğer hususlar şunlardır;
Almanya ülkesinden fiziksel olarak ayrılmış olma koşulu mevcuttur.
outuklu biçimde sürmüş olan zaman dilimi yönetmelik gereği prim için en başta belirtilen iki yıllık bekleme vaktine tesir etmez.
17.03.1987 zamanından önce Almanya topraklarından ayrılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye’de zaruri sigorta kapsamında görülseler bile yukarıda bahsedilen iki yıllık bekleme vakti onlara tesir etmez, diledikleri vakit prim iade talepleri üzerine işlemler yapılır ve iade gerçekleştirilir.
65 yaşını geçmiş olmalarına rağmen Almanya ve Türkiye’deki prim yatırılma vakitleri birleşimi 5 seneyi geçmeyen vatandaşlara mevzu bahis iki yıllık bekleme süresi tesir etmez ve talep ettikleri an itibariyle prim iadesi işlemleri gerçekleştirilebilir.
ALMANYA PRİM İADESİ KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?
Yukarıda belirtilen şartlar ve yönetmelikler yerine getirildiği ve istisna kategorilerinin süre tanımaksızın iade taleplerine karşılık bulabildiği hesaba katıldığında prim iadesi için işlem başlatan vatandaşlarımızın süreci yaklaşık 25 ile 26 ay arası sıhhatli bir biçimde tamamlayabildiklerini söylemek mümkün.
01.01.2005 ya da 17.03.1987 gibi kritik tarihlerin meydana getirmiş olduğu şartlar ve kanunlar değerlendirildiğinde resmi olarak herhangi bir aksi durum peyda olmadığı müddetçe ve prim iadesi talebinde bulunan vatandaşlar ilgili yetkili ve kurumlarla gerekli irtibatı ve iletişimi kurduğu takdirde problem yaşanmayacaktır.
ALMANYA PRİM İADESİ BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIR?
Başvuru için belirlenmiş istisnai herhangi bir zaman dilimi yoktur. Talep edenler istedikleri her an başvuru yapabilirler.
ALMANYA PRİM İADESİ İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?
Şayet İstanbul’da yaşıyorsanız prim iadesi talebinizi şu ilçelerdeki sosyal güvenlik kurumlarına iletebilirsiniz:
Arnavutköy,
Avcılar,
Bağcılar,
Başakşehir,
Beşiktaş,
Beykoz,
Beyoğlu,
Cağaloğlu,
Çatalca,
Esenler,
Esenyurt,
Fatih,
Gaziosmanpaşa,
Kadıköy,
Küçükçekmece,
Maltepe,
Pendik,
Sarıyer,
Şile,
Silivri,
Şişli,
Tuzla,
Ümraniye,
Unkapanı sosyal güvenlik merkezi.