Çocukları virüsten korumak için 10 aydır uzaktan eğitim yapan MEB’in 11 milyon öğrenciyi sınav için okula çağırması tepki çekti. Ailelerin ‘Dersi online verirken sınavı yüz yüze yapmanın mantığı yok’ eleştirileri üzerine erteleme geldi.
Salgının ilk döneminde eğitimdeki belirsizlikler en çok tartışma yaratan başlıklardan biri olmuştu. Uzaktan eğitime geçiş konusunda uzun süre net bir yol haritası ortaya konmayıp, kamuoyu tepkisi sonrası adım atılması eleştirildi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk “Her duruma hazırlıklıyız” sözlerini tekrarlamasına rağmen başından bu yana rutin hale gelen ‘düzeltmeler’ en kritik mesele olan eğitimin bir plan dahilinde yürütülmediğini gösterdi. Son örnek ise sınavlar konusunda yaşandı.
DERSE KATILIMA GÖRE KARNE NOTU
Uzaktan eğitim 10 aydır sürmesine rağmen ortaokul ve liselerde okulda sınav yapılacağı duyuruldu. Seyreltilmiş sınıf tedbirini yetersiz bulan aileler sosyal medyadan ‘Sınavları iptal edin’ çağrısı yaptı. Tepki artınca MEB ertelemeye gitti.
İlkokul ve ortaokulda karne notunun derse katılıma göre verileceği, liselerde ise ikinci dönem sınavının belirleyici olacağı kaydedildi. Sınavlara ilişkin çözüm modeli oluşturamayan MEB’in plansızlığı öğrencilerin kayıplar yaşamasına yol açtı.
HANİ HER DURUMA HAZIRDIK
Okulların 16 Mart’ta kapanması sonrası “Her türlü senaryoya hazırız” diyen Milli Eğitim Bakanlığı aradan geçen 9 aya rağmen beklentileri karşılayamadı. Plansız adımlarına gelen tepkiler üzerine yol haritası oluşturan bakanlığın son kararında da aynı durum belirleyici oldu. Yapılacak ‘tek yüz yüze sınav’ için meslek örgütleri ve velilerden tepki gelince Bakanlık iptal kararı aldı. Notlarda derse katılım belirleyici olacak.
Koronavirüsün Türkiye’de 11 Mart’ta görülmesi sonrası 16 Martta okullar kapandı. Bir haftalık aranın ardından 23 Mart’ta ilk, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitime geçildi. Ancak istenilen verim bir türlü alınamadı. Kimi zaman TRT EBA TV üzerinden yapılan derslerde bağlantı sorunu yaşandı, kimi zaman sistem oluşan yükü kaldıramayıp çöktü.
Bu süre zarfında evinde interneti, bilgisayarı veya akıllı telefon-tableti olamayan öğrenciler de uzun süre tartışıldı. Muhalefet yüzbinlerce evde televizyon milyonlarca evde de internet olmadığını belirtip öğrencilerin eğitime ulaşamadığını vurgulayıp Milli Eğitim Bakanı ve hükümete sert eleştiriler yöneltti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise her eleştiri sonrası televizyonlara çıkıp yada yazılı açıklamayla kendini savundu, her tülü soruna karşı hazırlıklı olduklarını belirtti.
TRT EBA TV üzerinden verilen uzaktan eğitimimin sorun yaşanmadan verilmeye devam edileceğini anlattı. Yaz aylarında salgında oluşan toplanma sonrası eğitim öğretim döneminde okulların normal süreç içinde yüz yüze eğitime başlayabileceği belirtildi.
Bakan Selçuk her tülü hazırlığı yaptıklarını belirterek sorun yaşanmayacağını ifade etti. Ancak kademeli yüz yüze eğitime geçişlerde de sorunlar giderilemedi. Ardından tatil dönüşleri sonrası vakalarda yaşanan pik okulların tekrar kapanmasına neden oldu.
MEB SINAVDA GERİ ADIM ATTI
Online eğitim sürerken “Sınavlar nasıl olacak, öğrenciler nasıl bir not sistemiyle sınıfı geçecek” soruları sık sık sorulmaya başlandı. Bu konuya da bir açıklama getiren Bakan Selçuk mutlaka bir yüz yüze sınavın olacağını duyurdu. Ancak veliler ve eğitim meslek örgütleri buna sert eleştiri getirdi.
Uzun süreden beri evde izole olan öğrencilerin yüz yüze sınavlar sırasında oluşan hareketlilikte enfekte olabileceğini belirtti. Öğretmenlerin de yaşanan durumdan dolayı riske gireceği vurgusunu yaptı. Eleştiriler ve tepkiler sosyal medya üzerinden kampanyaya dönüştü.
Kampanya Twitter Trend Topic listesine girince “Her duruma hazırlıklıyız” diyen Milli Eğitim Bakanlığı geri adım attı. Yüz yüze yapılması planlanan sınavlar iptal edildi. Yazılı bir açıklamayla kararı duyuran Bakan Selçuk, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarının ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden lise öğrencilerinin birinci dönem notlarının ise ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlarla belirleneceğini ifade etti.
NOTLAR DERSE KATILIMDAN VERİLECEK
Sürecin hızlı değiştiğine ve kararların uzun değerlendirmeler doğrultusunda alındığına işaret eden Selçuk, şunları kaydetti: “Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığımızın değerlendirmeleri doğrultusunda yüz yüze sınav konusunu yeniden ele aldık.
Aldığımız kararla ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz.”
Öte yandan salgında riskli tablonun sürmesi sonrası hükümet 31 Aralık’a kadar uzaktan eğitimin sürmesine karar vermişti.
LİSELERDE YAPILAN SINAVLAR GEÇERLİ
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlarında ölçme değerlendirme uygulamaları ile öğrencilerin karnelerine ilişkin bir genelge yayımladı.
Belgeye göre, ortaöğretim kurumlarında bugüne kadar yapılmış sınavlar ve performans puanları geçerli olacak. Genelgede birinci dönemin sonunda karne dağıtımı olmayacağı, ikinci dönemin ise 15 şubatta başlayacağı belirtildi.
ÖZEL OKUL DESTEĞİ BELLİ OLDU
Öte yandan özel okullarda önceki yıllarda eğitim öğretim desteği alan ve öğrenimini sürdüren öğrenciler için yapılacak destek ödemeleri belli oldu.
Buna göre, destek ödemesi, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 eğitim öğretim yıllarında çıkarılan tebliğler çerçevesinde eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınıp öğretim kademesini tamamlamayan öğrencilere verilecek.
İlkokul 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri için 4 bin 165 lira, 7 ve 8’inci sınıf ile ortaöğretim 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri için 4 bin 849 lira ödeme yapılacak.