Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında Ordu ve Giresun'da ikinci etap kışlak ilaçlamaları hızla devam ederken, biyolojik mücadele için samuray arısı üretiminde de 300 bin hedefi doğrultusunda büyük aşama kaydedildi.
Fındık başta olmak üzere çok sayıda meyve ve sebzeye zarar veren kahverengi kokarcaya karşı Türkiye genelinde başlatılan yoğun mücadele sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda hem kimyasal hem de biyolojik yöntemlerle yürütülen çalışmalar kapsamında, 200 binin üzerinde samuray arısı üretildi. Haziran ayında doğaya salınması planlanan samuray arıları, istilacı tür olan kahverengi kokarcanın doğrudan doğal düşmanı olarak görev yapacak.
İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI YENİDEN HIZ KAZANDI
Fındığın başkenti sayılan Ordu ve Giresun'da kahverengi kokarcanın tarıma verdiği zarar nedeniyle yürütülen mücadele tüm hızıyla sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" çerçevesinde kışlaklarda ilaçlama çalışmaları ilkbaharın gelişiyle yeniden başladı.
Ordu'da hava sıcaklıklarının artmasıyla kış uykusundan uyanarak hareketlenmeye başlayan kahverengi kokarcanın barındığı 330 bin kışlağın ilaçlanması planlanıyor. Geçtiğimiz ekim ayında başlayan ilk etapta 265 bin kışlak ilaçlandı. Bu süreçte 450 ekip sahada aktif görev aldı.
GİRESUN’DA 35 KİŞİLİK EĞİTİMLİ EKİP SAHADA
Giresun'da ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda İŞKUR aracılığıyla görevlendirilen 35 personel, ilaçlama konusunda kapsamlı eğitim aldı. Ekipler, koruyucu kıyafet ve özel ekipmanlarla köy ve mahallelerdeki evler, kullanılmayan yapılar ve depolar gibi alanlarda kokarcalara karşı ilaçlama yapıyor.
DEVLET DESTEĞİYLE 5 BİN 355 LİTRE İLAÇ TEMİN EDİLDİ
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, mücadele kapsamında devletin tüm imkânlarının seferber edildiğini vurguladı. Yılmaz, “İkinci etapta 330 bin kışlağın ilaçlaması yapılacak. Bu kapsamda 5 bin 355 litre ilaç devlet desteğiyle temin edildi. Üreticilerimize de feromon tuzaklar ücretsiz olarak dağıtılıyor,” dedi.
Mücadelede yalnızca kimyasal değil, mekanik, biyo-teknik ve biyolojik yöntemlerin de etkili şekilde kullanıldığını belirten Yılmaz, hedefin kokarca popülasyonunu baskılayarak ürün kayıplarını minimuma indirmek olduğunu söyledi.
SAMURAY ARILARI HAZİRANDA SAHNEDE
Biyolojik mücadelede ise en dikkat çeken gelişme, samuray arısı üretiminde yaşanıyor. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yusuf Bilgen, Giresun’daki merkezde şu ana kadar 200 binin üzerinde samuray arısı üretildiğini, mayıs ayının sonuna kadar bu sayının 300 bine ulaşacağını ifade etti.
Dr. Bilgen, “Ramazan Bayramı’nda dahi üretime ara vermeden çalıştık. Haziran ayı başı itibarıyla samuray arılarını doğaya salacağız. Bu doğal savaşçılar, kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek zararlının yayılmasını büyük ölçüde engelleyecek,” dedi.
FEROMON TUZAKLARLA “CEZBET-YOK ET” YÖNTEMİ
Bilgen, üreticilere bu dönemde feromon tuzakları kullanarak “cezbet-yok et” tekniğini uygulamaları tavsiyesinde de bulundu. Ortalama hava sıcaklığı 14 dereceye ulaştığında kokarcaların aktifleşmeye başladığını belirten Bilgen, bu sürecin mücadelede kritik bir dönem olduğuna dikkat çekti.
HEDEF: VERİM KAYBININ ÖNÜNE GEÇMEK
Kahverengi kokarca, fındık başta olmak üzere kivi, mısır, domates, biber gibi çok sayıda üründe verim kaybına yol açıyor. Tarım yetkilileri, hem ilaçlama hem de samuray arısı gibi biyolojik mücadele yöntemleriyle bu yıl zarar oranını en alt seviyeye çekmeyi hedefliyor.
ÜRETİCİLER UMUTLU
Bakanlık destekli bu yoğun mücadele sayesinde üreticiler de daha umutlu. Özellikle fındık üretiminde rekolte kaybının önüne geçilmesi beklenirken, samuray arılarının doğaya salınmasıyla birlikte zararlının popülasyonunda gözle görülür bir azalma hedefleniyor.
Samuray arıları yerli bal arılarını imha edip çoğalırsa bu belki de planın bir parçasıydı
Yanıtla (0) (0)Niye Trabzon da aynı çalışma yok? Trabzon da fındık yokmu?
Yanıtla (0) (0)Ya bı bırakın bu ilaclamayida arılar bı yaşasın devlet eliyle zehir döküyoruz çevremize topraklara sonrada o suyu havayı söylüyoruz kanser hastalıklar peşine.Yazik bölgemizde tarım can cekisiyor biz toparlanmasını izin vermiyoruz
Yanıtla (1) (0)Kolay kolay ölmeyen kokarcalara mı saldıracak samuray arıları ya insanı da öldürürse çözüm bu mu?
Yanıtla (0) (0)