KPSS ortaöğretim sınavında, 'Hangi illerimizde şeker fabrikaları vardır?' sorusunun yanıtı; Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Ağrı, İstanbul, Bitlis, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Muş, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Van, Manisa, Uşak'tır.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER), 6 Temmuz 1935 tarihinde kuruldu. Ana faaliyet alanı kristal şeker üretimi olan ve bünyesinde 25 şeker fabrikası, 5 makine fabrikası, 4 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 emaf, 1 araştırma enstitüsü barındıran büyük bir Kamu İktisadi Teşebbüsü'dür. Orta doğu şeker pazarının yüzde 65'ine hakim olan TÜRKŞEKER, şekeri şeker pancarından elde etmektedir. Yan ürün küspe hayvancılığın gelişmesini teşvik eder. Diğer yan ürün melas ise maya, yem ve alkol sanayisinin en temel ham maddesidir.
Kamu kurumlarında memur personel olmak isteyen lise mezunu adaylar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) ortaöğretim oturumunda kendilerine yöneltilen 120 soruyu yanıtladı. Sınavda çıkan bazı soruların yanıtları merak konusu oldu. KPSS ortaöğretim sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarının bu hafta içi ÖSYM'nin sitesinde erişime açılacağını hatırlatalım.
HANGİ İLİMİZDE ŞEKER FABRİKALARI VARDIR?
KPSS ortaöğretim sınavında adaylara yöneltilen, "Hangi illerimizde şeker fabrikaları vardır?" sorusunun yanıtı sosyal medyada merak konusu oldu. Sorunun yanıtı şöyle:
Türkiye'de ilk resmi olarak kabul gören, 6 Temmuz 1935 yılında merkez üstü Ankara'da bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ ya da kısaca TÜRKŞEKER fabrikasıdır. Kendi içinde 25 ayrı şeker fabrikası bulunan kuruluşun, toplam 41 il üzerinde de şubesi bulunmaktadır.
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Ağrı, İstanbul, Bitlis, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Muş, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Van, Manisa ve Uşak'ta şubesi bulunan TÜRKŞEKER fabrikası, şeker sektörünün en büyük şirket bünyesi durumundadır.