Hadi 12.30 ipucu: Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adı ne

Hadi 12.30 ipucu: Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adı ne

Hadi 12.30 ipucu sorusu yayınlandı. Hadi bilgi yarışmasının bugün saat 12.30'da başlayacak yarışmasındaki ipucu sorusu: "Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adı nedir?" oldu. Hadi yarışmasından gelişmeleri ve 12.30'da başlayacak yarışmanın ipucu sorusu yanıtını haberimizden görebilirsiniz.

Hadi'de 12.30 ipucu sorusu belli oldu. Ödüllü online bilgi yarışması Hadi'nin bugün saat 12.30'da başlayacak yarışmasının ipucu sorusu sosyal medya hesabından paylaşıldı. Yarışmada günün ilk ipucu sorusu "Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adı nedir? şeklinde oldu. Bu sorunun yanıtını ve Hadi yarışmasından son haberleri karar.com'dan takip edebilirsiniz. 

HADİ 12.30 İPUCU SORUSU: PALAMUT VE TORİK GİBİ BALIKLARDAN DİLİM DİLİM KESİLEREK YAPILAN SALAMURANIN ADI NEDİR?

hadioynaliveHadi bugün 12.30’da! Denizden soru çıksa bilirim diyenler burada mı? O halde bugünkü ipucumuz balıklardan geliyor. Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adını biliyor musunuz?

18-11/14/hadi.jpg

CEVAP: LAKERDA

LAKERDA NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Balığın iç organları çıkartılarak temizlendikten sonra kuyruk kısmı kuyruk başlangıcından 3–5 cm. içeriden kesilerek, baş tarafı da yüzgeçlerin hizasından kesilerek ayrılır. Bu kuyruk ve baş kısımları çorba ya da pilaki için kullanılabilir. Kalan gövde, takoz tabir edilen 7–8 cm. kalınlıkta dilimler halinde kesilir. İnce bir süpürge otu ya da tel yardımıyla omuriliği ve kan pıhtıları tamamen temizlenir. Temizlenmiş takozlar yıkanır ve temiz, serin ve tatlı bir suda 15-20 dakika bekletilerek kalan kan vb. kalıntıların çıkması sağlanır. Lakerda geleneksel olarak tahta fıçılara kurulmuş olsa da günümüzde bu iş için teneke ya da plastik kaplar kullanılmaktadır. Lakerda kurarken kullanılacak tuz sofra tuzundan bir derece kalın ama turşuluk iri taneli tuzdan ince, şeker kalınlığında sanayi tuzudur. Kabın dibine 1–2 cm. kalınlıkta tuz döküldükten sonra takozlar kesik yüzeyleri tuza gelecek şekilde sıkıca dizilerek istiflenir. Sıranın üzerine defne yaprağı ve balıkları örtecek kadar tuz konulup yeni bir sıra döşenir. Bu şekilde kap doldurulup en üst katın da üstü tuzla örtüldükten sonra üstünü kapatacak büyüklükte bir tahta ve tahtanın da üzerine temiz bir taş benzeri bir ağırlık konur ve kabın ağzı temiz bir bezle bağlanarak kapatılır. Serin bir yerde 2-3 hafta beklediğinde yenecek duruma gelir. Bu süre içinde balık su ve yağ salar. Üstte biriken yağ kaşık ve kâğıt havluyla alınır.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN