Gusül abdesti ve ya boy abdesti nasıl alınır sorusu inananlar tarafından merak ediliyor. İslam dininde gusül abdesti manevi kirlilikte kurtulmak için kullanılan bir yöntemdir. Normal abdeste göre bazı farkları vardır. temizliktir. Boy abdesti ve ya gusül abdesti, vücudun tamamının yıkanmasını ifade etmektedir. Peki, gusül abdesti nasıl alınır? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre Gusül abdesti - boy abdesti alınışı
Gusül abdesti ve ya boy abdesti alınışına ilişkin merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz. Diyanete göre Gusül abdesti nasıl alınır? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Gusül abdestinin farzları ve sünneltlerini, gusül abdesti alınırtken dikkat edilmesi gereken noktalrı, boy abdestinin hangi durumlarda alındığına dair yapılan açıklamaları merak edenler için derledik. İşte Diyanete göre boy abdesti alınışı...
Gusül, Allâh-ü Teâlâ'nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Bu nedenle çok önemlidir. Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır. boy abdestine dair merak edilenleri haberimizin devamında bulabilirsiniz.
GUSÜL NE DEMEK? HANGİ HALLERDE GUSÜL ABDESTTİ ALINIR?
Sözlükte gusül (gasl ve gusl) “bir şeyi su ile yıkamayı“, fıkıh ilminde ise “bütün vücudun temiz su ile yıkanması şeklinde yapılan hükmî temizlik işlemi“ni ifade eder. Fıkıhta abdeste küçük temizlik, abdest almayı gerektiren hallere küçük kirlilik (hades-i asgar), gusle büyük temizlik, guslü gerektiren hallere de büyük kirlilik (hades-i ekber) denilir. Guslün Türkçe’deki bir başka adı da boy abdestidir.
KURAN-I KERİM'DE GUSÜL ABDESTİ
Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken dinî temizlik demektir. Kur’an-ı Kerim’de, “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) buyurulmaktadır. Hz. Peygamberin (s.a.s.)sünnetinde de, ihtilam olma (rüyalanma) veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhârî, Gusül, 22, 28; Müslim, Hayız, 87, 88; Ebû Dâvûd, Taharet, 127).
Gusül abdesti (boy abdesti) ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.
GUSÜL ABDESTİNİN FARZLARI NELERDİR?
1) Bir kere ağza dolu dolu su vermek,
2) Bir kere burna su çekmek,
3) Bir kere de bütün vücudu yıkayıp, temizlemek.
Ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır. Bu yıkamayı üç’e çıkaran kimse ise, farzı yerine getirmekle beraber, sünnet sevabını da kazanır. Boy abdestinde en önemli 3 nokta bunlardır.
GUSÜL ABDESTİNİN SÜNETLERİ?
1 - Gusle besmele ve niyet ile başlamak, Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır. Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.
2 - Öncelikle elleri ve avret yerini yıkamak,
3 - Bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu gidermek,
4 - Gusül Abdestinden (boy abdesti) öcen namaz abdesti almak,
5 - Su birikintisi varsa ayakların yıkanmasını sona bırakmak,
6 - Abdestten sonra önce üç defa başa, sonra sağ, sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer uzuvları yıkamak, her defasında bedeni iyi ovuşturmak,
7 - Her âzayı üçer defa yıkamak,
8 - Suyun kullanımında aşırı davranmamak,
9 - Avret yerlerini örterek yıkanmak,
10 - Gusül esnasında konuşmamak,
11 - Gusülden sonra çabucak giyinmektir.
GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR?
1 - Gusletmek isteyen bir kimse, banyoya girmeden ”Eûzü- Besmele” çeker ve sol ayağı ile banyoya girer.
2 - “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet eder.
3 - Niyetten sonra öncelikle elleri ve avret yerlerini yıkar ve temizler.
4 - Bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu temizler.
5 - Pislik ve kirlerden temizlendikten sonra Namaz abdesti alır. (Abdest Nasıl Alınır? tıklayınız…)
6 - Namaz abdestinden sonra ağzına üç kere dolu dolu su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara yapmak sûretiyle çalkalar (Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder).
7 - Sonra burnuna üç defa su çekerek burnunu temizler, buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır.
8 - Daha sonra bütün vücudunu kuru yer kalmayacak şekilde yıkar. Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi hususuna dikkat edilmelidir.
9 - Önce başa, sonra sağ omuza ve sol omuza üçer defa defa su döker.
10 - Ayak altında su birikmişse çıkarken ayaklar yıkanır.
11 - Daha sonra sağ ayak ile banyodan çıkar.
12 - Gusül Abdestinden sonra abdest namazı kılabiliriz.
GUSÜL ABDESTİNİ ALMANIN SÜNNET OLDUĞU DURUMLAR
Cuma ve bayram namazları öncesinde,
Hac veya umre niyetiyle ihrama girerken
Arafat’ta vakfden önce boy abdesti alınır.
GUSÜL ABDESTİNİ ALMANIN MÜSTEHAP OLDUĞU DURUMLAR
Cenaze yıkama, kan aldırma, Mekke ve Medine’ye girme, Berat ve Kadir gecelerini ihya etmeyi isteme, bir toplantıya katılma, yeni elbise giyme, bir günahtan tövbe etme gibi çeşitli sebep ve durumlarda gusletmek de müstehap görülmüştür.
ABDESTLİ YATMANIN FAZÎLETİ
Yatmadan evvel abdest alıp duâ etmek menduptur, müstehaptır, yani teşvik edilen güzel bir davranıştır. Çünkü uyuduğunda insanın rûhu alınacaktır. Tekrar iâde edilip edilmeyeceği de meçhuldür.
Berâ bin Âzib (r.a) şöyle buyurur:
“Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) bana şöyle buyurdular:
«Yatağına vardığında önce namaz abdesti gibi bir abdest al! Sonra sağ tarafına uzanıp:
اَللّٰهُمَّ أَسْلَمْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ، لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَا مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ، اَللّٰهُمَّ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ، وَنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ
“İlâhî, kendimi Sana teslim ettim. İşimi Sana bıraktım. Sırtımı Sana dayadım. Çünkü ümîdim de Sen’dedir, korkum da Sen’dendir. Sen’den sığınacak yer varsa o da yine Sen’sin! Senden kurtulacak yer varsa yine Sen’sin. İlâhî, inzâl ettiğin Kitâb’ına, gönderdiğin Peygamber’ine îmân ettim!” de!
Şâyed o gece ölecek olursan fıtrat, yâni dîn-i İslâm üzere ölürsün. Bunlar o günkü en son sözlerin olsun!»
Bu sözleri Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’in huzûrunda tekrâr ettim. اَللّٰهُمَّ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ cümlesinden sonra وَرَسُولِكَ dedim. Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v):
«‒Hayır, وَنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ» buyurdular.” (Buhârî, Vudû’, 75)
Şerh:
Bu hadîs-i şerîften, Peygamber (s.a.v) Efendimiz’den gelen dua ve zikirlerin lafızlarını aynen muhâfaza etmek gerektiği anlaşılıyor.
Yatmadan evvel abdest alıp duâ etmek menduptur, müstehaptır, yani teşvik edilen güzel bir davranıştır. Çünkü uyuduğunda insanın rûhu alınacaktır. Tekrar iâde edilip edilmeyeceği de meçhuldür. Bir mü’min akşam abdestli olarak ve bu duaları okuyarak uyur, rûhunu temiz bir şekilde gönderir de o gece ölürse İslâm fıtratı üzere îmanla vefât etmiş, dünyadaki işlerini, abdest ve dua gibi en faziletli amellerle sona erdirmiş olur.
Abdestli uyuyan kişinin rüyâlarının daha sâdık olacağı ve şeytanın uykusunda kendisiyle oynamasından korunacağı da ifade edilir.
Sağ tarafa yatmak sünnettir. Efendimiz (s.a.v) her işte sağdan başlamayı ve sağı tercih etmeyi severlerdi.
Efendimiz (s.a.v), uyurken Allah -teâlâ ve tekaddes- Hazretleri’ni zikretmeyi, son sözümüzün de zikrullah olmasını tavsiye buyuruyorlar.
Allah Rasûlü (s.a.v) Efendimiz’in tavsiye ettikleri bu dua, bir nevi îmân tazelemektir. Uykudan evvelki nefeslerin dünyadaki son nefeslerimiz olması ihtimâline karşı îmân esaslarını yeniden hatırlamamızın istenmesi, îmân ile ölebilmenin insan için ne kadar ehemmiyetli olduğunu göstermeye kâfidir. Son sözü, îmân esaslarının tekrârı olan insanın, Allah’ın rahmet ve mağfiretine nâil olacağı, Cehennem’den kurtularak Cennet’e ilk girenlere katılacağı da müjdelenmiştir.