Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu evcil hayvanlara mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulaması 31 Aralık'ta sona ererken yoğun talep nedeniyle mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanıyor. Türkiye genelinde 5 milyon hayvan çip takılmayı beklerken cezai yaptırımdan etkilenmek istemeyen hayvan sahipleri, il müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu 31 Aralık'ta dolarken il müdürlüklerinde de kuyruklar oluştu.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022'de bitecek.
YAPTIRIM VAR ÇİP YOK!
Kedi, köpek ve gelincik sahipleri, il, ilçe tarım müdürlüklerine ya da yetki verilen kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere ilgili beyannameyle başvuru yaparak, hayvanlarını kayıt altına aldırabilecek.
Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
UZMANLAR 'SÜRE UZATILSIN' ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU
Ancak yoğun talep nedeniyle mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanıyor. Mikroçip uygulamasında verilen son tarihin uzatılması gerektiğini savunan Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan Toker, "Türkiye’deki bütün kliniklerde ve tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çip takılmaya devam edilse bile 24 saat esasıyla süre sonuna kadar bu kadar hayvana mikroçip takılıp kayıt altına alınmasına imkan yok" dedi.
UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU
Kedi ve köpeğine çip taktırmak isteyen hayvan sahipleri, Antalya İl Tarım Müdürlüğü'nde uzun sıra oluşturdu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, yoğunluk olduğunu belirterek Antalya'da 66 bin hayvana çip takıldığını dile getirdi. Karaca, "Hayvan sahipleri uygulamanın son günlerinde müdürlüklerimize yoğun olarak geliyor. Süre uzatılmayacak. Yılbaşına kadar başvuru yapılması halinde çip takımı sonrasında da devam edilecek. 31 Aralık'a kadar hayvan sahipleri mutlaka başvuru yapmalı" dedi.
'HAYVANLAR ARTIK SOKAĞA BIRAKILMAYACAK'
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde 'Kaju' adını verdiği kedisine çip taktırmak için bekleyen Can Yüksel, uygulamayla hayvanların sokağa bırakılmasının da engelleneceğini aktardı. Uzun süre sıra beklediğini de dile getirdi.
Uygulama kapsamında Antalya'da 3 gelincik, 32 bin 108 köpek, 33 bin 892 kediye çip takılıp, kayıt altına alındı.