Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 'iflas eden binlerce çiftçi' var mesajını verdi: Tarımda son 27 senenin en kötü dönemi

Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 'iflas eden binlerce çiftçi' var mesajını verdi: Tarımda son 27 senenin en kötü dönemi

CHP Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, TÜİK'in açıkladığı, II. Çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini değerlendirerek tarım sektöründeki krizi konuştu. "Tarımda son 27 senenin en kötü dönemini yaşıyoruz" diyen Ün, binlerce çiftçinin iflas ettiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve ziraat mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan II. Çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerini değerlendirerek, tarım sektörünün içinde bulunduğu krize dair açıklamalar yaptı.

Ün, tarım sektöründeki derin krizin ekonomik verilere de yansıdığını belirterek, “Bu yıl pek çok tarım ürünü çiftçilere para kazandırmadı. Çiftçilerimiz haklı olarak protestolar düzenledi. TÜİK’in açıkladığı GSYİH verilerine göre, tarım sektörünün II. Çeyrekteki payı 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye, yüzde 3,9’a geriledi. Son 27 yılın en kötü dönemini yaşıyoruz ve bunun tek sorumlusu AK Parti’nin Tek Adam rejimidir” ifadelerini kullandı.

Ün, AK Parti’nin "milli ve yerli tarım" söylemlerinin uygulamada yetersiz kaldığını ve çiftçilere gereken desteğin verilmediğini vurguladı.

TÜİK tarafından revize edilen büyüme rakamlarına da dikkat çeken Ün, “Geçen yıl yüzde 0,2 küçülen tarım sektörü, bir kalem oynatmasıyla bir anda yüzde 0,2 büyüdü. AK Parti döneminde tarım sektörü ortalama yüzde 2,4 oranında büyüdü ancak bu büyüme kesinlikle yeterli değil. Tarım sektörünün gerçek anlamda büyüyebilmesi için tarımsal sanayinin de büyümesi gerekir. Çiftçimizin ürettiği ürünlerin katma değerini artırmazsak, çiftçi kazanamaz. Gençler ve kadınlar bu zor şartlarda neden tarımda kalmak istesin?” şeklinde konuştu.

Ün, önümüzdeki yıl çiftçilere yeterli destek verilmemesi durumunda daha kötü sonuçlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

“Bu yıl çiftçiler için adeta bir kabus gibi geçiyor. Bankalara olan borç şimdiden 707 milyar lirayı bulmuş durumda, milli gelirden aldığı pay ise giderek azalıyor. Eğer bütçe döneminde çiftçimize milli gelirin yüzde 1’lik destek payı verilmezse, ne yazık ki iflas eden binlerce çiftçi göreceğiz. Çiftçilerimizi tarımda tutamadığımız gibi vatandaşlarımız da dünyanın en pahalı gıdasını tüketmek zorunda kalacak. AK Parti’nin artık bu sorunları çözemediği, ekonominin duvara tosladığı ortada. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, çiftçimizin hak ettiği desteği ve onuru ilk seçimden sonra iktidarımızda sağlayacağız. Bu kötü günlerin izlerini silmek için devletin tüm imkanlarını çiftçilerimiz ve halkımız için seferber edeceğiz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN