Yükselen dolara yeni hamle! Bir ilk yaşanabilir: Merkez Bankası duyurdu

Yükselen dolara yeni hamle! Bir ilk yaşanabilir: Merkez Bankası duyurdu

Dolar kurunda bir ilk yaşanabilir! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018’de baş gösteren döviz krizi ardından uygulamaya koyduğu ve Türk bankalarının yabancı finans kuruluşları ile gerçekleştirdiği swap işlemlerine getirilen sınırlamaları kaldırmaya yönelik adımlar atıyor.

TCMB’nin son bir haftada gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık döviz alımı ile net döviz rezervlerini 18 milyar dolara çıkardığı gözlemlendi. Bu alımlar, dolar/TL kuru üzerinde düşüş baskısı yaratırken, Merkez Bankası’nın döviz pozisyonunu güçlendirmeye devam ettiği ve sağlam ekonomi politikalarına dönüş yapmayı hedeflediği belirtildi.

Altı yıl sonra bu yasakların kaldırılacağı ifade edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi altında, aylar süren parasal sıkılaştırma politikaları sonucunda uluslararası piyasalardan olumlu geri dönüşler alınmaya devam ediyor.

img-5734.jpeg

Bloomberg muhabirleri Kerim Karakaya, Beril Akman ve Fırat Kozok’un edindiği bilgilere göre, Türk yetkililer, Türk bankalarının yurt dışı bankalarla yapmış olduğu swap işlemlerindeki kısıtlamaları azaltma yönünde çalışmalar yürütüyor. Özellikle, 14 Mayıs 2023 öncesinde uygulanan döviz talebini artırabilecek yasakların kaldırılması, yeni ekonomi yönetiminin piyasa ekonomisine uygun adımlar atma yönündeki kararlılığını gösteriyor.

Swap limitlerinin gevşetilmesi, Türkiye ekonomisine daha fazla yabancı yatırımcı çekilmesine yardımcı olacak temel bir adım olarak görülüyor. Limitlerin ne zaman ve ne kadar gevşetileceği henüz netleşmese de, öncelikle uzun vadeli işlemlere yönelik limitlerin gevşetilmesi planlanıyor. Bu strateji, kısa vadede oluşabilecek piyasa dalgalanmalarından korunmayı amaçlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN