7 farklı türde ürettiği ürünleri ziyaretçilerle buluşturan 21 yaşındaki Bilal Köse, Düzce Üniversitesi'ndeki eğitiminin yanı sıra çiftçiliğe de gönül verdi. Ziyaretçilerle birlikte hem hasat yapıyor hem de çiftçiliği öğretiyor.
Düzce Üniversitesi İlahiyat fakültesinde Eğitim alan 21 yaşındaki Muhammet Bilal Köse, hocasının aldığı tavsiye ile birlikte yaban mersini tarlası kurmaya karar verdi. Yetiştirmesi oldukça meşakkatli ve zahmetli olan yaban mersinlerini 3 yılda emek emek işledi 7 farklı türde 6.000 Fidan yaban mersini yetiştirmeyi başardı. İlk hasattan topladığı meyveleri merak eden ziyaretçiler hem hasada katılıyor hem de çiftçiliği öğreniyor.
Tropikal bir meyve olarak Türkiye'de yetişen yaban mersini az şekerli içeriği ve bağışıklığı güçlendirici yapısı ile birçok kişinin tercihi oluyor. Hafızaya iyi gelmesinin yanı sıra kalp sağlığını olumlu etkileyen yaban mersini antioksidan açısından son derece zengindir.
HEM TÜKETİYOR HEM TOPLUYOR
Yaban mersini almak için tarlaya gelen ziyaretçilerin hasat sürecine katılmasına izin veren Köse, vatandaşların tüketecekleri yaban mersinlerini kendi dalından taze taze toplayarak tüketmesini sağlıyor. Yaban mersini yetiştirme işinin başlangıcını anlatan Köse, “2021 yılında arsa satın aldık. Ailemle birlikte tropikal bir bitki yetiştirmek istiyorduk. Üniversitede bir hocam yaban mersini yetiştirmem için yönlendirdi ve destek verdi. 2021 Yılının Kasım ayından beri kurulumu ile uğraşıyorum. İlk hasadımızı bu yıl yaptık. Temmuz ayı sonuna kadar hasadımız devam edecek. Bahçemizde 7 ayrı cinsten 6 bin fidan var.” şeklinde konuştu.
Yaban mersininin meyve verir hale gelmesinin oldukça zor olduğunu dile getiren Köse, okul ile birlikte bu işi yürütmenin de zorluklarına değindi. Yaban mersini ile uğraşırken okuldan fedakarlık yaptığını aktaran Köse daha çok bağ bahçe ile ilgilendiğini belirterek kurulumun tamamlanması ile birlikte yükünün hafiflediğini de söyledi. Şimdilerde hasat işlemine budama gibi işlemlerle devam ettiğini ifade eden Köse, eğitimine devam edeceğini vurguladı.
350 TL'DEN SATILIYOR
Yaban mersini yetiştirirken toprağın pH değerinin ve toprağın nem oranının son derece önemli olduğunu ifade eden Köse, Düzce'de yaban mersini yetiştirmeye uygun çok az sayıda bahçe olduğunu da vurguladı. İlk hasadın ardından ürünün kilosunu 350 TL'den sattıklarını ifade eden Köse şu açıklamalarda bulundu:
“Düzce’de toprağı yaban mersinine uygun çok az bahçe var. Bu bitki meşe toprağı denen düşük PH’lı toprakları seviyor. Yaban mersini koronavirüs döneminde insanlar duydu. Bağışıklık sistemini güçlendiren, şekere, tansiyona faydalı bir bitki olduğunu bilen düzenli tüketenlerde var, merak eden vatandaşlarda var. Satma noktasında bir sorunumuz yok. Talebe de yetişemiyoruz zaten. Almak isteyenlerde akşam serinliği olan saat 18.00’den sonra gelip burada kendileri topluyorlar. Fiyatı ise bu sene tanıtma amaçlı olarak kilogramını 350 TL’den veriyoruz.”