Veliler iyi öğrencilere kötü haber! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin eğitim kalitesini artırmak amacıyla eğitim-öğretim günlerini 180’den 200 güne çıkarmayı planlıyor. İşte detaylar…
MEB, yeni bir kararla öğretim süresini uzatmayı amaçlıyor. Yapılan değişiklik, öğrencilerin daha fazla okula gitmesini ve böylece daha fazla öğrenme fırsatı bulmasını sağlayacak. Peki ara tatiller mi yaz tatili mi uzayacak??
ÖĞRETİM SÜRESİ UZUYOR
Öğretim süresini uzatmayı planlayan MEB, yeni düzenlemeyle, Kasım ve Nisan aylarındaki mevcut ara tatillerde herhangi bir değişiklik yapmayı ise planlamamakta.
Sabah gazetesinin haberine göre, bu değişiklikle, öğrenciler yılda daha uzun süre eğitim-öğretim faaliyetlerine katılacak. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın 9 Eylül 2024’te başlaması ve yaz tatilinin kısaltılması yoluyla toplam eğitim iş günlerinin artırılması öngörülüyor.
Türkiye’de şu anda resmi tatiller, milli ve dini bayramlar ile hafta sonları hariç, öğrenciler yılda toplam 180 gün okula gidiyor. Ancak kar tatilleri ve diğer sebeplerle bu süre genellikle daha da kısalabiliyor. Gelişmiş ülkelerde ise öğrencilerin okula gittiği gün sayısı 200’ün üzerinde. Örneğin, Finlandiya, Hong Kong, Almanya ve Yeni Zelanda’da öğrenciler yılda 190 gün okula giderken, Singapur’da 193, Kanada ve Şanghay’da 194, Hollanda’da 200, Japonya’da 210, Güney Kore’de ise 220 gün okula gidiliyor.
Türkiye’de yaz tatili süresi, ara tatil uygulaması başlamadan önce 13 haftayken, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla bu süre 11 haftaya indirildi. Ancak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’nin yaz tatili süresi hala daha uzun. Diğer ülkelerden örnek verirsek , Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya, Hollanda ve Singapur gibi ülkelerde yaz tatili süresi 5-6 hafta arasında değişirken, Almanya’da 6-6.5 hafta, Tayvan ve Şanghay’da 9 hafta, Finlandiya ve Amerika’da 10-11 hafta, Estonya’da ise 11.5 haftadır. İsveç’te öğrenciler 10 hafta, İngiltere’de ise 6 hafta yaz tatili yapmakta.
MEB’in bu yeni düzenlemesi, öğrencilerin daha fazla eğitim almasını ve böylece uluslararası eğitim standartlarına daha yakın bir eğitim süreci geçirmesini hedefliyor.