Türkiye'de altın avı başladı. Türkiye'de ilk 5'te yer alıyor altın değerindeki ürünleri toplayıp kilosunu 1000 TL'den satıyor. 200 ton üzerinde ürün beklentisi bulunuyor en iyisi Toroslardan çıkıyor.
Sağlık açısından son derece faydalı olan polenler arıların çiçeklere ulaşması ile toplanmaya başladı. Altın değerinde olan polen hasadı devam ederken Bu yıl kilogramı 1000 TL'den satılması bekleniyor. 2024 yılında 200 ton üzerine ürün elde edilebileceği öngörülürken hasat sezonu da yaz mevsimi sonuna kadar devam ediyor. Sıfır rakımda başlayan polen hasadı yaz ayı boyunca Toroslar ve Eğriçayır yaylalarında devam edecek.
ALTIN AVINA ÇIKIYORLAR
Arıcılık konusunda Türkiye'de önde gelen şehirlerden biri olan Mersin ilk 5'e adını yazdırıyor. Havaların ısınması ile birlikte çiçekler baş gösterirken arılar da harıl harıl çalışmaya başladı. Milyonlarca arının sabahın erken saatlerinde kovanlardan çıkarak çiçeklere ulaşmasıyla polen mesaisi de başlamış bulunuyor. Arıcıların özenle topladığı polenlerin kilogram fiyatı ise 1000 TL civarında yer alıyor.
Hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldüren bu ürünler sağlık açısından da son derece yararlıdır. Altın değerinde kabul edilen polenler geçtiğimiz yıl 150 ton civarında hasat edilirken bu yıl rakamın 200 tona kadar ulaşması bekleniyor.
“ARILARIN ÜRETTİĞİ DEĞER”
Arıcılığı bir aile mesleği haline getiren Celal Çay, bu işin dededen, babadan öğrendikleri bir meslek olduğunu söyledi. Yıllardır ailecek arıcılık yaptıklarını ifade eden Çay, aileden dev alarak bu mesleği yürüttüklerini söyledi. Bu işi gelecekte çocuklarına bırakmak için çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Çay, Mersinli arıcılar olarak her yıl polen hasadını heyecanla beklediklerini vurguladı.
Polenin arıcıların ürettiği bir değer olduğunu dile getiren Çay, “Piyasada talep görüyor. Özellikle sporcular, çocuklu aileler polen tüketiyor. Polendeki protein oranı çok yüksek olması sebebiyle sağlık açısından çok faydası var. Birçok mineral vitamin içerdiği için vücuda destek oluyor. İnsanlarda bunun faydasını öğrendi, bizden talep ediyor. Bizde iklimin el verdiğince arılarımızın gücüne bağlı olarak poleni her yıl üretiyoruz, tüketicilerimize sunuyoruz. Mersinli arıcılar olarak altın değerindeki polenin hasadına başladık." açıklamalarında bulunduğu.
TÜRKİYE'NİN DOĞAL ALTINI
Sezonun son derece umutlu olduğunu dile getiren Çay, yağmurların çok ve iyi yağdığını belirterek çiçeklerin de daha sulu olduğunu vurguladı. Sulu olan çiçeklerin daha güzel polen salgıladığını dile getiren Çay, bu polenleri arıların da kovanlara getirdiğini aktardı. Arıların sağlığının da son derece iyi olduğunu dile getiren Çay, sezonda tonlarca polen üretimi olmasını beklediklerini aktardı.
Altın değerinde bir gıda üretimi yaptıklarını söyleyen Çay, arıcılığın bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayarak sıfır rakımda polen hasadının başladığına dikkat çekti. Arıların sürekli taşındığını aktaran Çay, şu anda başlayan yolculuğun Haziran ayında Eğriçayır yaylasında son bulacağını işaret etti. Çay, “Eğriçayır yaylasında da bal ve polen ürettikten sonra yolculuğumuz tekrar geriye başlayacak" diye konuştu.
200 TONLUK BÜYÜK VERİM
Sezon hakkında önemli açıklamalarda bulunan Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, Mersinli arıcıların polen hasadının başladığını söyledi. Polen hasadı ile başlayan yolculuğun narenciye balı, sandal balı ve kır balı hasadı ile devam edeceğini söyleyen Kurt, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“Mersin'de altın değerinde polen ve balları üreten yaklaşık 4 bin arıcımız var. Bol üretimli bir sezon olmasını bekliyoruz. Bu sene bahar yağışları iyiydi. Geçen sene yaklaşık 150 ton civarına polen hasadımız oldu. Bu yıl bu rakamın 200 ton civarında olmasını bekliyoruz. Arıcılık yolculuğumuz sıfır rakımda polen hasadı ile başlıyor, bu durum mevsimine göre doğadaki çiçeklerin açmasıyla önce bin, sonra 2 bin ardından da 3 bin rakıma kadar gidiyor. Sıfır rakımdan Toroslara, Eğriçayır yaylalarına kadar uzanıyor"