Yaz ayının en acı zamanı! Tek tek ipe geçiriliyor, en lezzetlisi Kale’de üretiliyor! Yazın almayan kışın mutlaka alıyor

Yaz ayının en acı zamanı! Tek tek ipe geçiriliyor, en lezzetlisi Kale’de üretiliyor! Yazın almayan kışın mutlaka alıyor

Dalından tek tek toplanıp ipe geçiriliyor hem tadıyla hem de görseli ile bir şölene dönüşüyor. Yurt dışından gelen turistler gördüklerine inanamıyor kimse fotoğraf çekmeden oradan ayrılmıyor. Tescil işaretli bölgesel üründe kışlık hazırlıkları sürdürülüyor.

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen Türk Standartları Enstitüsü tescili bulunan coğrafi işaretli lezzet Kale biberlerinde hasat dönemi başladı. Dalından toplanıp yıkandıktan sonra kurutulmak için tek tek ipleri dizilen bu biberler tat, koku ve aromasıyla diğer biberlerden ayrılıyor. 2008 yılında tescillenerek coğrafi işaret verilen Kale biberleri yöre halkı tarafından da çok sık kullanılıyor. Bu biberlerden sos, salça, pul biber ve toz biber ile birlikte tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık hazırlığı yapılmaktadır. Denizli-Muğla karayolunda işletmelerin askılarda kuruttuğu biberler her yıl binlerce turisti kendine çekiyor.

KIŞ BOYU KULLANILIYOR

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen biberleri 20 senedir kurutan Gülsiye Soyluer, Nisan ayında dikilen Kale biberinin Haziran ayında toplanmaya başladığını ve ipe dizildiğini belirtti. 1,5 ayda 20 ton civarında biber dizdiklerini söyleyen Soyluer, “Yorucu oluyor ama 20 yıldır diziyoruz. Biz 3 kişi bir günde 20 çuval biberi diziyoruz. Kuruyan biber bir kış boyunca dayanıyor. Turistler de asılan biberleri görünce şaşırıyorlar. Yanımıza geliyorlar oturuyorlar, dizmeye çalışıyorlar fotoğraf çektiriyorlar" dedi.

İplere dizilmeye başlandı! Turistlerin ilgisini çekiyor - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

GÖRSEL BİR ŞÖLEN SUNUYOR

Türkiye'yi ziyarete gelen pek çok farklı turist gördükleri manzara karşısında hayran kalıyor. Yeşil ve kırmızı renklerdeki biberlerin iplere dizilmesi ile birlikte tek tek asıldığı görülürken fotoğraf çektirmek için de muhteşem bir alan oluşuyor.

Biberleri kurutmak için kolları sıvayan işletme sahibi Murat Soyluer, bu biberlerin 3 damarlı bir bölgede yetiştiğini belirterek sarı ve koyu yeşile çalan renklerine bir damarının acı geri kalanlarının ise tatlı ve etli olduğunu söyledi. Yetiştirdikleri biberlerin kapya bibere benzediğini ifade eden Soyluer, yılda 1000 dekar alanda 2500 ton biber üretimi yaptıklarını ifade etti.

İplere dizilmeye başlandı! Turistlerin ilgisini çekiyor - Haberediyoruz

Murat Soyluer, “Tazeleri de közlemesi ve kızartması yapılıyor. Kendine has doğal bir aroması var. Ağustos ayının sonuna kadar toplanması devam ediyor. İplere diziliyor ve ekim ayı sonuna kadar kuruması bekleniyor. Bölgemizde büyük çoğunluk geçimini biberden sağlıyor. Kale biberi Türkiye'nin tescilli bölgesel işaretli 3 biberinden biridir. Yabancı turistlerde asılı biberleri görünce büyük ilgi gösteriyor. Bol bol fotoğraflar çekiyorlar ve paylaşıyorlar. Bu paylaşımları görenlerde merak edip geliyor. Kale biberi de turist çekiyor" açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN