Yaylada köyde evi arsası olanlar dikkat! Belediye parsel parsel satışa çıkardı: Onlarca köylünün elinden gidecek

Yaylada köyde evi arsası olanlar dikkat! Belediye parsel parsel satışa çıkardı: Onlarca köylünün elinden gidecek

Yaylada, köyde; evi, arsası olanlar dikkat! Belediye onları parsel parsel satışa çıkardı! Onlarca köylünün elindekiler birden gidecek...

Karadeniz Bölgesi'nde büyükşehir yapılan iller arasında yer alan Trabzon'da, köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle birlikte meralar ilçe belediyelerinin yetkisine devredildi. Belediyeler, bu meraları gelir elde etmek amacıyla teklif usulüyle satışa çıkardı. Yüzyıllardır yaylalarda yaşayan köylüler, artık kendi ektikleri, biçtikleri toprakları ilçe belediyelerinden satın almak zorunda kalıyor.

ÜCRETSİZ VERİLEN MERALAR PARSEL PARSEL SATILIYOR

Şalpazarı'nda Mera Alanlarının Satışı Tepki Çekiyor - Trabzon Haber - Trabzonspor Haberleri - HaberTS Son Dakika Güncel

Büyükşehir yasası öncesinde bazı yaylalar belediye sınırlarına dahil edilip, üzerinde yapı bulunan meralara tapu verilmişti. Ancak yasa sonrasında, köylülerin ortak malı olarak kullandıkları meralar belediyeler tarafından satışa çıkarılıyor. Bu durum, iki farklı uygulamayı beraberinde getirdi. Eskiden köylüye ücretsiz verilen meralar, şimdi parsel parsel satılmaya başlandı.

ŞALPAZARI’NDAKİ KÖYLÜLER MÜCADELE VERİYOR

protesto.webp

Trabzon’un Şalpazarı Fidanbaşı köyü sakinleri, bu satışlara karşı seslerini duyurmaya çalışıyor. Şalpazarı Dernekleri Kurucu Başkanı Harun Özdemir, bu duruma tepki gösterdi. Özdemir yaptığı açıklamada, “Trabzon büyükşehir olunca ilçe belediyelerine devredilen köylerin meraları, yerel belediyeler tarafından gelir amaçlı olarak teklif usulü satışa çıkardı. Trabzon Şalpazarı Fidanbaşı köyü şimdi mahalle muhtarlığı ve halkı olarak birlikte köy derneğiyle birlikte ata dede yadigârı arazilerine sahip çıkmak için mücadele ediyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Özdemir, geçmişte köylülerin tapulu arazilerinin ormanlık alan ilan edilerek ellerinden alındığını hatırlatarak, bu durumun devam ettiğini belirtti. Şalpazarı'nda köylülerin ellerinden alınan arazilerin orman bakanlığı tarafından el konulduğunu ifade etti. Şimdi ise mera alanlarının belediyeler tarafından satılması köylülerin tepkisini çekiyor.

Şalpazarı Belediyesi'nden tepki çeken karar! İhaleyle satılacak

Özdemir, belediyelerin mera alanlarını satışa çıkarması yerine, bu arazilerin çok düşük bedeller karşılığında köylülere iade edilmesi gerektiğini savundu. Köy tüzel kişiliğinin büyükşehir yasası ile ortadan kalktığını hatırlatan Özdemir, bu toprakların köylülerin atalarından kalan miras olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, geçmişte alınan orman tapularının da köylülere geri verilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin farklı belediyelerinde de aynı senaryoların yaşandığı ifade ediliyor. Konunun uzmanları tarafından Türkiye'de köyden mahalle statüsüne geçen bölgelerde bu gibi arsa sorunları ciddi bir şekilde baş göstermeye devam edeceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN