Yaşına aldırmıyor adeta ateşle oynuyor! Kimsenin yüzüne bakmadığı mesleğin son ustası: 65 yıldır 120 derece ateşte ter döküyor

Yaşına aldırmıyor adeta ateşle oynuyor! Kimsenin yüzüne bakmadığı mesleğin son ustası: 65 yıldır 120 derece ateşte ter döküyor

Gaziantep’te yaşayan 75 yaşındaki Cahit Çalı, yaşına aldırmıyor adeta ateşle oynuyor. 10 yaşında amcasının yanında başladığı mesleği hala sürdüren Çalı, 65 yıldır 120 derece ateşte ter döküyor…

Gaziantep’te 65 yıldır kalaycılık yapan Cahit Çalı, 75 yaşında olmasına rağmen kalaycılığın zorlu koşullarında çalışmaya devam ediyor. 120 derecelik ateşin başında gün boyu çalışarak bu geleneksel mesleği yaşatmaya çalışan Çalı, kalaycılığın karşı karşıya olduğu tehlikeleri ve zorlukları gözler önüne seriyor.

gaziantepte-65-yildir-kalaycilik-yapan-gazi-cali.jpg

10 YAŞINDA BAŞLAYAN SERÜVEN

Cahit Çalı, kalaycılık mesleğine 10 yaşındayken amcasının yanında çırak olarak başlamış. Yıllar içinde çıraklıktan ustalığa terfi eden Çalı, kendi işini kurarak bu geleneksel mesleği sürdürmeye devam ediyor. 65 yıldır bakır eşyaları kalaylayıp yenileyen Çalı, bu sürede mesleğin zorluklarıyla da başa çıkmayı öğrendi.

gaziantepte-65-yildir-kalaycilik-yapan-gazi-cali-3.jpg

Cahit Çalı, bakır eşyaların kalaylanmasının zorlu bir iş olduğunu ve 120 dereceyi bulan ateşin başında çalışmanın oldukça ağır koşullar sunduğunu belirtiyor. Gaziantep'te eskiden 200-300 kalaycının bulunduğunu ancak bugün sadece 3 kişinin kaldığını vurgulayan Çalı, yüksek sıcaklıklar ve ağır çalışma koşulları nedeniyle yeni ustaların yetişmediğine dikkat çekiyor.

gaziantepte-65-yildir-kalaycilik-yapan-gazi-cali-4.jpg

MESLEK KAYBOLMAK ÜZERE ANCAK TALEP ÇOK

Geleneksel kalaycılığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çalı, buna rağmen bakıra olan ilginin her geçen gün arttığını söylüyor. Hem yurt içinden hem de yurt dışından aldığı siparişlerle işine olan talebin yüksek olduğunu ifade ediyor.

gaziantepte-65-yildir-kalaycilik-yapan-gazi-cali-1.jpg

Cahit Çalı, kalaylanmış bakır eşyaların sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu belirterek, bu eşyaların özenli kullanım gerektirdiğini ve ömür boyu kullanılabileceğini söylüyor. Bu geleneksel mesleğin gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çeken Çalı, kalaycılığın sürdürülebilirliğinin desteklenmesini talep ediyor.

gaziantepte-65-yildir-kalaycilik-yapan-gazi-cali-2.jpg

Gaziantep’in geleneksel kalaycılığı, 65 yıldır bu mesleği sürdüren Cahit Çalı ile yaşatılmaya çalışılıyor. Ancak, zorlu çalışma koşulları ve yüksek sıcaklıklar, mesleğin gelecek nesillere aktarılmasını zorlaştırıyor. Yine de bakır eşyaların sağladığı sağlık yararları ve artan talep, kalaycılığın önemini koruduğunu gösteriyor. Cahit Çalı, hem mesleğin korunması hem de kalaycılığa olan ilginin sürdürülmesi için büyük bir özveriyle çalışmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN