Yargıtay 15 Temmuz darbe girişiminin 17 sanığı hakkındaki kararı açıkladı: ‘Genelkurmay Çatı Davası’ cezalarına onay

Yargıtay 15 Temmuz darbe girişiminin 17 sanığı hakkındaki kararı açıkladı: ‘Genelkurmay Çatı Davası’ cezalarına onay

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Genelkurmay Çatı Davası"nda eski orgeneral Akın Öztürk dahil 17 sanığa verilen 138'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onayladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak "Genelkurmay Çatı Davası" olarak bilinen dosyada verilen hükümleri değerlendirdi ve son kararını verdi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Haziran 2019 tarihinde verilen hükümler, temyiz incelemesinden geçirilerek sonuçlandı.

17 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZALARI ONANDI

Karar doğrultusunda, darbe girişiminin "yöneticileri" ve "asli failleri" olarak kabul edilen 17 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onandı. Bu sanıklar arasında yer alan eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Akın Öztürk ile eski Tümgeneraller Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, eski Tuğgeneraller Hakan Evrim, Erhan Caha, Mehmet Partigöç, Ali Osman Gürcan, eski Tuğamiraller Ömer Faruk Harmancık ve Sinan Sürer, eski Albaylar Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Fırat Alakuş, Ahmet Özçetin, Murat Koçyiğit, Orhan Yıkılkan, Osman Kılıç ve Muhsin Kutsi Barış'a "anayasayı ihlal" ve "Cumhurbaşkanına suikast" suçlarından toplamda 138'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

26 KEZ KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜSTEN 416'ŞAR YIL

Ayrıca, sanıklara yönelik olarak "kasten öldürmek" suçundan da 136 kişiye 136'şar kez olmak üzere toplamda 138'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş ve bu cezalar da Yargıtay tarafından onaylandı. Sanıklar hakkında ayrıca 26 defa "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan verilen 416'şar yıl hapis cezalarının da onaylandığı belirtildi.

Yerel mahkeme hükmünün açıklanmasından sonra hayatını kaybeden eski Albay Mustafa Barış Avıalan hakkındaki hükmün ise düşürüldüğü ifade edildi. Ayrıca, yerel mahkemece bu sanıklar hakkında 3 maktul yönünden verilen "kasten öldürme" suçlamalarının "olası kastla öldürme" yönünden yeniden yargılanması gerektiği yönünde karar verilmiş ve bu kısmın bozulduğu bildirildi..

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN