Vakıf üniversitelerinde ücretlere rekor zam: Rakamlar 'yok artık' dedirtti

Vakıf üniversitelerinde ücretlere rekor zam: Rakamlar 'yok artık' dedirtti

Vakıf üniversiteleri, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için ücretlerine rekor zam yaptı. Geçen yıla göre bazı bölümlerde ücretler iki katına çıktı. Rakamlar, birçok aileyi endişelendiriyor ve "Vakıf üniversitelerinde okumak artık imkansız mı?" sorusunu akıllara getiriyor.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye'deki vakıf üniversiteleri de yeni eğitim öğretim ücretlerini duyurmaya başladı. Okullar, 2024-2025 Akademik Yılı eğitim ücretlerine 2 kat zam yaptı.

İşte bazı örnekler:

Sabancı Üniversitesi: Geçen yıl yıllık ücreti 510 bin TL olan Sabancı Üniversitesi'nde bu yıl ücretler 1 milyon 100 bin TL'ye yükseldi.

Koç Üniversitesi: Geçen yıl 530 bin TL olan Koç Üniversitesi'nde yıllık ücretler 1 milyon 75 bin TL'ye çıktı. Tıp Fakültesi'nde yarı burslu öğrenciler 800 bin TL ödeyecek.

Bilkent Üniversitesi: Geçen yıl 310 bin TL olan eğitim-öğretim ücreti bu yıl 620 bin TL'ye yükseldi.

DİŞ HEKİMLİĞİ 820 BİN TL

Başkent Üniversitesi: Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinde ücretler 2.3 kattan fazla artarak 820 bin TL'ye çıktı. Mühendislik fakültesi 615 bin, eczacılık ise 710 bin TL.

Okan Üniversitesi: Pilotaj eğitiminin ücreti geçen yıl 232 bin TL'ydi. Yeni ücretler henüz açıklanmadı, ancak uçuş eğitimleri dahil değil ve bu eğitimin ücreti 1 yıllık 15 bin Euro civarında.

Konya Karatay Üniversitesi: Pilotaj eğitimi ücreti bu yıl 400 bin TL oldu. Uçuş eğitimleri bu ücrete dahil değil ve 4 yıllık toplam ücreti 2.1 milyon lirayı geçiyor.

Vakıf üniversitelerinde ücretler sadece peşin ödemelerde geçerli. Taksitli ödemelerde toplam ücretler daha da artıyor. Örneğin, Koç Üniversitesi'nde toplam ücreti 2 taksitte ödemek isteyenler 1 milyon 156 bin TL ödeyecek.

Uzmanlar, eğitime erişimin bir hak olduğunu hatırlatarak, bu hakkın, maddi imkanlara göre kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER İSYANDA

Vakıf üniversitelerindeki yüksek ücretler sebebiyle birçok aileyi de maddi zorluk bekliyor. Öğrenciler ve veliler devletten ve ilgili kurumlardan bu konuda acil önlemler ve düzenlemeler beklediklerini belirtti.

Vakıf üniversitelerinin, yüksek ücretlendirme politikalarını gözden geçirerek, eğitime erişimi kolaylaştıracak adımlar atması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN