Uzmanlar ve sektör temsilcileri otel fiyatlarındaki fahiş artışı KARAR'a değerlendirdi: Cumhuriyet tarihinin en pahalı dönemi

Uzmanlar ve sektör temsilcileri otel fiyatlarındaki fahiş artışı KARAR'a değerlendirdi: Cumhuriyet tarihinin en pahalı dönemi

Tüketici dernekleri, otel fiyatlarındaki fahiş artışlara tepki gösterirken, vatandaşlar ise tatil hayallerini ertelemek zorunda kalıyor. Peki, otel fiyatlarındaki bu astronomik artışın sebebi ne? Yasal düzenlemeler yetersiz mi kalıyor? Uzmanlar ne diyor? İşte, tatil sezonunu kasıp kavuran otel fiyat kriziyle ilgili tüm detaylar...

MERVE ŞİŞMAN

Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte otel fiyatlarındaki aşırı artış, tüketicilerin tepkisini çekiyor. Yaşanan bu gelişmeyi KARAR'a değerlendiren, sektör temsilcileri ve tüketici hakları uzmanları, bu duruma karşı vatandaşları bilinçli olmaya ve haklarını aramaya davet ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yerli turistlere uygulanan yüksek fiyatların insan haklarına ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, otellerdeki doluluk oranlarının düşük olduğunu ve insanların yüksek fiyatlar nedeniyle tatil yapamadığını ifade etti. Tüketici Hakları Derneği Onursal Başkanı Turhan Çakar ise, otel fiyatlandırmalarına yönelik yasal düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekerek, devletin tüketiciyi koruyan bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı.

yeni-proje.jpg
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu

AYDIN AĞAOĞLU: "FAHİŞ FİYATLAR İNSAN HAKLARINA AYKIRI"

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, turizm tesislerinde uygulanan yüksek fiyatların özellikle yerli turistler için büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Ağaoğlu, “2 kişilik ve tek kişilik odalara 30 bin lira isteyen standart oda hizmeti sunulan işletmeler var. Üstelik bu fahiş fiyatlar kendi ülkesinin tüketicisine uygulanıyor. Ancak yabancı turistlere daha düşük fiyatlar veriliyor. Bu durum insan haklarına ve anayasanın eşitlik anlayışına aykırı” dedi.

Ağaoğlu, turistik tesis olarak belge almış olanların Turizm Bakanlığına, belgesi olmayanların ise Ticaret Bakanlığına şikayet edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, döviz fiyatlarında bir değişiklik olmamasına rağmen tatil sezonunun başlamasıyla birlikte otel fiyatlarının hızla yükseldiğini belirterek, bu durumun OVP'ye de uygun olmadığını ve genel enflasyon oranını artırdığını ifade etti. Ağaoğlu, vatandaşların bu tür fahiş fiyatlarla karşılaştıklarında Ticaret Bakanlığı bünyesindeki haksız fiyatlandırma kuruluna alo 175 tüketici haklarına şikayette bulunmalarını tavsiye etti.

yeni-proje-1-002.jpg
Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu

ERTAN USTAOĞLU: "DOLULUK ORANLARI DÜŞÜK, FİYATLAR YÜKSEK"

Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, otellerdeki doluluk oranlarının yetersiz olduğunu ve insanların yüksek fiyatlar nedeniyle tatil yapamadığını belirtti. Ustaoğlu, “Otellerimizde doluluk oranı yeterli değil. İnsanlar fiyatlardan dolayı tatil yapmıyor. Bizim otellerimiz 5-10 bin lira bandında. Eğer doluluk oranları yetersiz gelirse yüzde 15'lik bir indirim olacak” dedi.

Ustaoğlu, küçük otellerin maliyetlerinin arttığını ve birçok otelin sabah kahvaltısını dahi çıkaramadığını ifade etti. Buna rağmen küçük otellerde fahiş bir artış yapmadıklarını belirten Ustaoğlu, kıyı otellerinin sadece 3-4 ay kazandığını da sözlerine ekledi.

yeni-proje-2-002.jpg
Tüketici Hakları Derneği Onursal Başkanı Turhan Çakar

TURHAN ÇAKAR: "CUMHURİYET TARİHİNİN EN PAHALI DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ"

Tüketici Hakları Derneği Onursal Başkanı Turhan Çakar, otel fiyatlandırmalarına yönelik herhangi bir yasal düzenleme olmadığını ve otel yönetimlerinin kendi belirledikleri fiyatları uyguladıklarını belirtti. Çakar, “Herhangi bir yasal düzenleme yok. Oteller turizm bakanlığına bağlı, otel yönetimleri kendi kafalarına göre fiyat veriyorlar. Böyle olunca patladı bu durum. Şu anda cumhuriyet tarihinin en pahalı dönemini yaşıyor Türkiye” dedi.

Çakar, asgari ücretli, orta sınıf ve memurların otellerde kalmasının mümkün olmadığını, 5 günlük bir tatil için vatandaşların 4-5 ay para biriktirmek zorunda kaldığını belirtti. Devletin bu konuda tüketiciyi koruyan bir tutum sergilemesi ve düzenleme yapması gerektiğini vurgulayan Çakar, bu konuda kalıcı çözümler bulunması gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN