Uzayda mahsur kaldılar: Art arda arızalar yaşandı

Uzayda mahsur kaldılar: Art arda arızalar yaşandı

Boeing'in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Uzay aracının, gemide çeşitli arızalar bulunmasından dolayı yerinden çıkamadığı bildirildi. NASA, 5 Haziran'da fırlatılan uzay aracının dönüş tarihinin en erken 2 Temmuz olabileceğini açıkladı. Son ertelemeyle astronotlar yaklaşık bir ay uzayda kalmış olacak.

NASA, cuma günü yaptığı açıklamada, Boeing Starliner uzay aracının önümüzdeki hafta için planlanan Dünya'ya dönüşünün tekrar ertelendiğini duyurdu. Daha önce 26 Haziran olarak belirlenen dönüş tarihi, en az 2 Temmuz'a kadar ertelendi. Böylelikle astronotlar neredeyse bir ay uzayda kalmış olacak.

5 HAZİRAN'DA FIRLATILDI

Space.com internet sitesinin haberine göre; Starliner'ın Mürettebat Uçuş Testi, NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ı Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) göndermek üzere 5 Haziran'da fırlatıldı ve bir gün sonra yörüngedeki istasyona ulaştı.

2-001.jpg

ART ARDA ARIZALAR YAŞANDI

Ancak fırlatma sorunsuz geçmedi. Starliner, 28 reaksiyon kontrol sistemi iticisinden beşinde sorun yaşadı. Bu iticilerden dördü daha sonra yeniden aktive edildi. Ayrıca ekip, tahrik sisteminde beş küçük helyum sızıntısı tespit etti. Bu sızıntılardan biri fırlatmadan önce fark edilmesine rağmen ciddi bir sorun olarak görülmedi.

BİR HAFTA KALACAKLARDI

Starliner'ın başlangıçta ISS'de yaklaşık bir hafta geçirmesi planlanmıştı. Ancak 9 Haziran'da NASA ve Boeing, aracın kontrollerine daha fazla zaman tanımak için dönüş tarihini en erken 18 Haziran'a erteledi. Daha sonra 18 Haziran'da yapılması planlanan kalkış tarihi 26 Haziran'a kaydırıldı. Sebep, helyum sızıntılarının ve itici sorunlarının daha ayrıntılı değerlendirilmesine ihtiyaç duyulmasıydı.

1-011.jpg

'İSTASYONDAN AYRILMAK İÇİN ZAMAN SIKINTISI YOK'

NASA yetkilileri, dönüş tarihinin tekrar ertelenmesiyle ilgili olarak, "İstasyonda bol miktarda kaynak bulunduğundan ve program ağustos ortasına kadar nispeten müsait olduğundan, mürettebatın istasyondan ayrılmak için zaman sıkıntısı yok" dedi.

Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN