Televizyon programları ile tanınan ve yemek tarifleri ile ünlenen Şef Refika Birgül, İstanbul Kuzguncuk’ta çöp konteynerlerine girdi. Gıda israfına dikkati çekmek için attığı bu adımla çöpten rokada, maydanoz, poşet ekmek, kek ve daha birçok gıda çıkardı. Gıda israfının bedeli ise duyanları şaşırttı. İşte detaylar…
Yemek yazarı ve şef Refika Birgül, ülkedeki gıda israfına dikkati çekmek için İstanbul Kuzguncuk’ta bulunan çöp konteynerlerine girdi. Çöpe atılan gıda atıklarını inceleyen ünlü şef, birbirinden farklı gıdaları çöpten çıkardı. O anları “Refika’nın Mutfağı” isimli YouTube hesabında da yayınlayan Birgül, gördükleri karşısında isyan etmeden geçemedi.
TARLADAN TEZGAHA GELENE KADAR YARISI İSRAF OLUYOR
Çöpte tanık olduğu gıda israfının boyutlarını anlatan Birgül, “Fazla Gıda’nın rakamlarına göre tarladan tezgâha gelene kadar meyve sebzenin yüzde 50’si israf oluyor. Kalan yüzde 50’nin yarısını da biz buzdolabımızda ya da yemek yapıp yemeyerek israf ediyoruz. Yani tarladan çıkan bir sebzenin sadece yüzde 24,5’ini tüketiyoruz. Yüzde 75’i ziyan oluyor. Bunu ekmekte, ette, süt ürünlerinde de görüyoruz. Bu rakamlar gerçek mi diye bakıp kontrol etmek istedim ve mahallenin çöplerini araştırmaya başladım. Gerçekten çöp konteynerinden bağ bağ rokalar çıktı” dedi.
VİTAMİNİ ÇÖPE GİDİYOR
Gıdaların atılan kısımlarında aslında vitamini olduğunu söyleyen ünlü şef, “Rokanın tamamen kullanmak yerine ucunu kesip atmışlar, en vitaminli kısmı o. Maydanozlar sararınca atılmış. Soğanın dış kabuğunu ayırmak zahmetli diye birkaç katman soyulup atılmış. Patates de derin soyularak ziyan edilmiş. Kabuğunu soymaya gerek yok. Lif ile dışını temizledikten sonra kullanılır. Bu bilgiler bilinmiyor, anlatıldıkça durum değişebilir” diye konuştu.
GIDA İSRAFINDA BEDEL 1 TRİLYON DOLAR
Birlemiş Milletler Çevre Programı’nda (UNEP) yer alan verilere göre dünya genelinde günde 1 milyardan fazla öğün israf oluyor. Öyle ki tüm dünyada 2022 senesinde 1,05 milyar ton gıda atığı meydana geldi. Bu veriler kişi başına 132 kiloya denk geliyor. Gıda israfı yıllık sera gazı salımının yüzde 10’unu oluşturuyor, havacılık sektörünün 5 katı. İsraf, 1 trilyon dolara mal oluyor.