Dezenformasyon yapıldığı gerekçesiyle binlerce kişinin canlarını aradığı, milyonlara yardımın organize edildiği Twitter yaklaşık 10 saat kapalı kaldı. Toplumsal öfke sürerken sosyal medya kısıtlaması gece yarısı kalktı. CHP’li Onursal Adıgüzel, uygulamanın yasal dayanağı olmadığını söyledi.
BUSE ÇELEBİ | KARAR
Önceki gün Twitter’a erişim kısıtlandı. Vatandaşlar VPN kullanarak girmeye çalıştı. Erişim engelinin yasal dayanağı var mı?
“Yasal bir dayanağı yok. Zaten bunu da herhangi bir resmi açıklama yapmamalarından anlıyoruz. BTK engellemeyi teyit eden ya da yalanlayan hiçbir açıklama yapmadı. Bant daraltma kararı alındı ise bunun resmi bir kanaldan yapılması gerekiyor. Ama engellemenin tepeden inme bir şekilde baskıyla alınmış bir karar olduğu ortada. Eğer amaç iddia ettikleri gibi dezenformasyonla, sahte ihbarlarla mücadele olsaydı direkt bu hesaplara erişim engeli getirebilirlerdi. Ama iktidar beceriksizliğini, acziyetini, insanların yardım çığlığı örtbas etmek için Twitter’ı topyekun engellemeyi tercih etti.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel
Twitter’ın engellemeye karşı müdahale şansı bulunuyor mu?
Bildiğimiz kadarıyla herhangi bir yetkisi yok.
Twitter erişime açıldıktan sonra kullanıcılar tweet atarken bazı uyarılarla karşılaştı. ‘Üst üste tweet atamasınız’ şeklindeki uyarı ile çok sayıda kullanıcının karşılaşması hakkında bir bilginiz var mı? Twitter açılsa dahi tweet atılmasına yönelik bir engel söz konusu olabilir mi?
“Bu konuya ilişkin bilgimiz bunun Türkiye’ye özgü değil, global bir sorun olduğu yönünde.”
Twitter ve TikTok’a erişilemiyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter’ın yöneticileriyle toplantı yaptı. Bu toplantının içeriğinin sahte ihbarlar ve sahte kampanyalar olduğu açıklandı. Ancak bazı isimlerin Twitter’da yasaklanmasının istendiğine dair iddialar var. Bu konuda bilginiz var mı?
“Bize bu iddialara ilişkin herhangi bir bilgi ulaşmadı. Ama buradaki asıl sorun şu milyonlarca yüzbinlerce insan hayatta kalma mücadelesi verirken, Türkiye’nin dört bir yanından insanlar afet bölgesine yardım ulaştırmaya çalışırken iktidarın aklına gelen tek şey yine yasaklamak oldu. Şu an depremin dördüncü gününde olmamıza rağmen hala telefon ve internet hizmeti düzeltilemedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı günlerdir bu soruna bir çözüm üretemedi. Türk Telekom, Vodafone, Turkcell gibi mobil telekomünikasyon operatörlerinin tek yaptığı ise faturası ödenmediğinden kapanan hatları açmak oldu.
Afet bölgelerine erişim hayati önemde. İnsanlar bir yandan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. Haber almaya çalışıyorlar. Sosyal medyaya yardım talepleri ve adresler yağıyor. Bunların koordine edilmesi için birçok sivil inisiyatif birçok yazılımcı gerek haritalama faaliyetlerinde gerekse koordinasyon faaliyetleri için afet bölgeleriyle iletişim içerisinde olması şart. Burada durum hükümetin ve TÜRKSAT yetkililerinin söylediği gibi değil. TÜRKSAT yetkilileri, bahsettiğiniz ‘Starlink’e ihtiyaç olmayan’ hizmet nerede? Bakan koltuğunda 3 yılı dolmak üzere olan ve İBB ile metro yarıştıran Adil Karaismailoğlu 2 yıl önce uydudan 56GB vereceğinizi söylüyordunuz. Nerede bu 56 GB? 2018’lerde DroneCell diye uygulama yaptık diyen Turkcell hani nerede bu DroneCell’riniz?”