Türkiye’ye şimdi onlar geliyor: O ülke düğmeye bastı

Türkiye’ye şimdi onlar geliyor: O ülke düğmeye bastı

Almanya’dan Kaçak Göçmenlere Sert Önlemler: Maddi Yardımlar Kesiliyor

Almanya, aralarında 100 bine yakın Türk kaçağın da bulunduğu kaçak göçmenlere yönelik yeni ve sert önlemler alıyor. Avrupa Birliği’ne girdikten sonra Almanya’ya iltica edenlere artık para veya ödeme kartı verilmeyecek. Bunun yerine yalnızca yatacak yer, ekmek ve sabun gibi temel ihtiyaçlar sağlanacak. Hükümet, kaçak göçmenlere karşı Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmeye hazırlanıyor ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı planlıyor.

Göçmen Karşıtı Politikalarda Artış

Sözcü’ün haberine göre; Almanya’ya yasa dışı yollarla gelen göçmenlerin sayısındaki artış ve bu durumun getirdiği sosyal sorunlar, hükümeti zor durumda bırakıyor. Solingen saldırısının ardından göçmen karşıtı politikaları savunan partilerin oylarında büyük bir artış yaşandı. Bu durum, iktidardaki Sosyal Demokrat-Yeşiller ve Liberaller koalisyonu üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Koalisyon, kaçak göçmen politikaları nedeniyle anketlerde çoğunluğu kaybetmiş durumda ve bir sonraki seçimde büyük bir yenilgiyle karşı karşıya kalabilir.

Hükümet ve Muhalefet Arasında Konsensus Arayışı

Hükümet, kaçak göçmen sorununa çözüm bulmak amacıyla muhalefetle iş birliği yapma arayışında. Ana muhalefet partisi CDU’nun lideri Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz ile 70 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı. Görüşmede, kaçak göçmenlere karşı alınacak önlemler ve OHAL ilanı gündeme geldi. OHAL ilan edilirse, Almanya AB ve Brüksel’in denetimi dışında önlemler alabilecek.

Özel Zirve Düzenleniyor

OHAL ilanı öncesinde, bu hafta sonu İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in (SPD) önderliğinde özel bir zirve düzenlenecek. Zirveye, Ana muhalefet CDU adına Thorsten Frei, Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, Hükümet adına Marco Buschmann (Liberaller, Adalet Bakanlığı), Yeşiller adına Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve ilticacılara yardımı organize eden Çalışma Bakanlığı katılacak.

Maddi Yardımlar Kesiliyor

Bild Gazetesi’ndeki bilgilere göre, hükümetin ilk planı kaçak göçmenlere yapılan maddi yardımların kesilmesi yönünde. Başka bir AB üyesi ülkeye giriş yapmış ve oradan Almanya’ya gelmiş olanlara artık maddi yardım yapılmayacak. Bu kişilere sadece yatacak yer, ekmek ve sabun gibi temel ihtiyaçlar sağlanacak.

Kaçak Göçmenlere Yapılan Ödemeler

Almanya’ya yasa dışı yollarla giren göçmenler, ayda kişi başı 375 Euro nakit yardımı ve diğer haklardan faydalanıyordu. Çok çocuklu bir kaçak ailesi, ayda net 2500 Euro yardım alabiliyor ve ilticaları kabul edilince bu rakam 5000 Euro’yu aşıyordu. Bu yardımların kesilmesiyle birlikte, kaçak göçmenlerin yaşam koşulları ciddi şekilde değişecek.

Türk Kaçaklar da Etkilenecek

Sınır dışı işlemleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Almanya’da yaklaşık 100 bin Türk kaçak göçmen bulunuyor. Bu kişilerin birçoğunun işlemleri sürüyor. İlk işlemleri tamamlanan ve haklarında sınır dışı kararı verilen 242 bin 642 kaçak göçmen bulunuyor ve bunların 13 bin 523’ü Türk vatandaşı. Haklarında sınır dışı kararı verilenlerin 10 bin 340’ı Suriyeli.

Sınır Dışı Edilenler Geri Dönüyor

Dublin Kararları’na göre, kaçak göçmenlerin ilk ayak bastığı AB üyesi ülkeye iade edilmesi gerekiyor. Ancak bu karar tam anlamıyla uygulanamıyor. 2023 yılının ocak-kasım ayları arasında sınır dışı edilen 4 bin 122 yabancıdan 2 bin 106’sının tekrar Almanya’ya döndüğü belirtiliyor.

Sonuç

Almanya, kaçak göçmen sorunuyla başa çıkmak için sert önlemler alıyor. Maddi yardımların kesilmesi ve sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması, kaçak göçmenlerin yaşam koşullarını ciddi şekilde etkileyecek. Hükümet, bu önlemlerle kaçak göçmen sorununu çözmeyi hedefliyor, ancak bu durumun sosyal ve siyasi etkileri merakla bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN