Haziran ayında olmamıza karşın Türkiye'ye bu hafta yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Yağışlı havanın ardından tam da üreme mevsimi olan bir haşere türünün bazı bölgeleri adeta istila etmesi bekleniyor. İşte alınması gereken önlemler...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)ve meteoroloji uzmanları, Türkiye'nin perşembe gününden itibaren yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğine dair uyarılarda bulundu.
Türkiye'nin birçok ilinde etkili olması beklenen yağışların ardından kenelerin de daha sık ortaya çıkması bekleniyor. Öyle ki, önümüzdeki günlerde bir kene istilası bile olabilir. Uzmanlar, kene istilasından önce ve sonrasında neler yapılması gerektiğine dair 5 hayati tavsiyede bulundu.
KENELERİN ZARARLARI NELER?
TV100'den Barış Yahya Çinçin'in haberine göre, havaların ısınmasıyla birlikte bahçelerdeki haşerelerin sayısı arttı. Ancak keneleri fark ederseniz, bahçenizdeki kenelerden nasıl hızlı bir şekilde kurtulacağınızı bilmeniz gerekir.
Keneler, insanların ve evcil hayvanların kanıyla beslenerek ciltte kaşıntılı, ağrılı ısırıklar veya kızarıklıklar bırakır. Daha da kötüsü, konakçılar arasında hastalık da yayabilir. Aslında, Lyme hastalığından sorumlu bakterileri taşıyan keneler, hızla çoğalan 3 bin veya daha fazla parti halinde yumurta bırakır.
Ayrıca, kene ile ilgili hastalıkların bulaşması mayıs ayından temmuz ayına kadar zirve yapma eğiliminde. Bu nedenle, bahçenizdeki kenelerden nasıl hızlı bir şekilde kurtulacağınızı bilmek önemli.
KENELER HANGİ ORTAMLARDA ÇOĞALIR?
Keneler, nemli ve gölgeli ortamları tercih ederek alçak, ağaçlık alanlarda veya yabani otlar ve uzun otlarla büyümüş alanlarda saklanır. Kenelerin ev sahiplerinin üzerine atladığı veya uçtuğu yaygın bir inanış olsa da, aslında fırçalar, çalılar veya çimen bıçakları gibi yerlerde insanlara tutundukları veya ona sürtünen hayvanlara otostop çektikleri yerlerde bekler.
1) ÇİMLERİNİZİ OLABİLDİĞİNCE KISA TUTUN
Çimlerin üzerinde oturmaktan hoşlanıyorsanız, kötü bir ısırık için en iyi yerde olabilirsiniz! Keneler uzun otlar arasında saklanmayı sevdikleri için çevredeki yeşilliklerden üzerinize tırmanırlar.
Uzmanlar, istilayı önlemek için çimlerinizi sık sık biçmenizi ve kısa tutmanızı tavsiye ediyor. Genel kural, en iyi sonuçları elde etmek için çimlerinizi 2 ½ ila 3 inç arasında kesmek ve bir seferde çim uzunluğunun üçte birinden fazlasını kesmemektir.
Ayrıca ölü yaprakları toplayıp çıkarın ve kompostunuza ekleyin. Çimlerde kalan kırpıntıları kompostlayın veya yeniden kullanın ve aşırı büyümüş çalıları ve ağaçları budayın. Bakımlı bir çim ve peyzaj, kenelerin saklanmasını önleyecektir. Ayrıca, keneleri taşıyan diğer küçük kemirgenleri teşvik etmek istemezsiniz.
Çimlerinizi çok kısa kesip kesmediğinizi öğrenin ve muhtemelen şu anda yaptığınız bu 7 çim biçme makinesi hatasından kaçının.
2) ÇOK BÜYÜK BİR BARİYER OLUŞTURUN
Tipik olarak, keneler genellikle bahçenizi çevreleyen 3 ila 4 fitlik çevrede bulunur. İdeal olarak, keneler için çekici olmayan bir yer yaratmak istersiniz. Bahçenizdeki tüm kurumuş yaprakları veya döküntüleri temizledikten sonra, çimlerinizle mülkünüz arasında bir bariyer oluşturmak için kalın bir çakıl veya talaş tabakası yerleştirin.
Keneler, küçük ayaklarını tam anlamıyla inciteceklerinden, talaş veya çakılla kaplı yollardan geçmekten hoşlanmazlar! Her durumda, bu aynı zamanda arka bahçenize güzel bir dekoratif özellik kazandıracaktır.
3) ODUN YIĞINLARINI TOPLAYIN
Benzer şekilde, gölgeli alanlarda odun yığınlarınız varsa, bunlar kenelerin yanı sıra fareler ve sıçanlar için mükemmel bir saklanma yeridir. Ayrıca, kemirgenler bu küçük haşerelerle temasa geçtiklerinde mülkünüze keneler de taşıyabilirler.
İdeal olarak, ahşabı düzgün bir şekilde yönetilebilir bir yığın halinde istifleyin ve daha hızlı kuruyabilecekleri güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Keneler nemli, ağaçlık alanları tercih ederken, güneşli ve kuru ortamlardan kaçınırlar. Bu, potansiyel saklanma yerlerini ortadan kaldırmalı ve keneleri ve diğer istenmeyen zararlıları uzak tutmalıdır.
4) DOĞAL BİR KENE KOVUCU
Bahçenizde kimyasal kovucu kullanmak istemiyorsanız, yapabileceğiniz pek çok doğal ve çevre dostu ilaç vardır. Sedir yağı spreyi ve neem yağının boğulmaya, dehidrasyona, açlığa neden olarak ve feromonları bozarak keneleri öldürdüğü veya uzaklaştırdığı bilinmektedir. Yerel bahçe merkezlerinizden hem sedir yağı spreyi hem de neem yağı satın alabilir veya ev yapımı bir çözüm yapabilirsiniz.
Bir ila iki çay kaşığı sedir ağacı esansiyel yağını bir bardak suyla bir sprey şişesine karıştırın. Ardından, bahçenizin kenelerin saklanma ihtimali olan gölgeli alanlarına veya çevresine doğrudan püskürtün. Neem kovucu için, bahçenize uygulamadan önce bir sprey şişesindeki dört bardak suya iki çay kaşığı neem yağı ekleyin.
Seyreltilmiş sarımsak yağı ve nane yağı da iyi doğal kovuculardır. Bunun başlıca nedeni, kenelerin beslenmelerini ve yumurtlamalarını engelleyen güçlü kokulardan nefret etmeleridir.
5) DİYATOMLU TOPRAK KULLANIN
Bu aşındırıcı, beyaz toz, küçük, suda yaşayan organizmaların - diyatomların fosilleşmiş kalıntılarından yapılmış, doğal olarak oluşan bir maddedir. Keneleri ve diğer zararlıları öldürmede etkili olduğu bilinen bu, esasen dış iskeletlerinin mumlu dış katmanını yok ederek, kurumasına ve anında ölmesine neden olarak çalışır.
Bir toz silgi (bazen dahildir) kullanarak, bahçenizin etrafına diyatomlu toprak serpin ve yaklaşık bir ila iki inç kalınlığında bir çizgi yapın. Bu, içinden geçmeye çalışan keneleri öldürür veya uzak tutar ve ayrıca çimlerinizi ve bitkilerinizi korur.