Türkiye'ye araştırma yapmaya gelen ABD'li profesör, kaçakçılık yaparken yakalandı! Bakın ne çalmaya çalışmış...

İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen operasyonda, kaçakçılık yaptığı tespit edilen ABD Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Lorenzo Prendini gözaltına alındı. İşte detaylar...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekiplerinin İstanbul Havaalanı'ndaki yetkililer ile ortak düzenlediği operasyonda, 58 klipsli poşet içerisinde Türkiye'ye ait endemik türde bulunan akrep, tarantula, örümcek gibi türlerden oluşan yaklaşık bin 500 zehirli hayvan ile 88 adet içerisinde sıvı bulunan plastik tüp şişe ele geçirildi.

Operasyonda, bu endemik türleri bavula yerleştirip ABD'ye kaçırmaya çalışan Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Lorenzo Prendini gözaltına alındı.

1 LİTRESİ 10 MİLYON DOLAR

Türkiye'de yaşayan endemik türlerdeki zehirli hayvan türlerinin, DNA bilgilerinin kopyalanarak ve zehirlerinin sağılma yöntemiyle biriktirilerek ilaç yapımında kullanıldığı belirtiliyor. Söz konusu ilaçların çok yüksek maddi değerlerde olduğu ve bu nedenle hayvan türlerinin yurtdışına çıkarılmasının yasak olduğu aktarıldı. Yapılan araştırmalara göre akrep zehirlerinden elde edilen 1 litre ilacın piyasa değerinin 10 milyon dolar olduğunu ifade ediliyor.

turkiyeye-arastirma-yapmaya-gelen-abdli-prof-dr-lorenzo-prendini-kacakcilik-yaparken-yakalandi-1.jpg

"HAYVANLARI TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDEN TOPLADIM"

New York City Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Prof. Dr. Lorenzo Prendini'nin polise verdiği ifadeye ulaşıldı. Prof. Dr. Lorenzo Prendini'nin, "Valizler bana ait, sayısını bilmediğim hayvanları Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden topladım. Bu türler hakkında araştırma yapacaktım, daha önce başka ülkelerde de benzer çalışma yaptım, oradaki hayvanları rahatça ülkeme götürdüm. Canlı türlerin yasak olduğunu bilmiyordum" dediği öğrenildi.

Türkiye'ye ilk kez geldiği anlaşılan Prof. Dr. Lorenzo Prendini, "Benim Türkiye'ye ilk gelişim. Bu hayvanları Türkiye'nin doğu ve orta Anadolu bölgesinden topladım" ifadelerini kullandı.

VERİLEN İZNİN DIŞINA ÇIKTI

Türkiye'de araştırma yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bilimsel araştırma izni verildiği öğrenilen Prof. Dr. Lorenzo Prendini, fakat bu tür endemik hayvanların yurt dışına çıkışına izin verilmemesine rağmen kaçırmaya çalıştığı kaydedildi. Bakanlık tarafından verilen iznin dışında faaliyet gösterdiği anlaşılan ABD'li profesörün, 22 yıldır araştırma yaptığı belirtildi.

turkiyeye-arastirma-yapmaya-gelen-abdli-prof-dr-lorenzo-prendini-kacakcilik-yaparken-yakalandi-13.jpg

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

ABD Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini gözaltına alınmıştı. Prof. Dr. Lorenzo Prendini, polisteki ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne sevk edildi. Prof. Dr. Lorenzo Prendini, çıkarıldığı mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

40 YILLIK AKREP ÜRETİCİSİNDEN ABD'Lİ PROFESÖRE TEPKİ

Şanlıurfa'da yaklaşık 40 yıldır zehrinin gramı 10 bin TL'ye satılan akrepleri çiftliğinde besleyen 53 yaşındaki Ali Yılmaz, ABD'li profesöre tepki gösterdi. Prof. Dr. Lorenzo Prendini'nin Türkiye'de bulunan endemik akrep türünü yurt dışına götürmesini doğru bulmadığını belirten Yılmaz, yardım ve yataklık yapanlar hakkında da işlem yapılması gerektiğini söyledi.

Çiftliğindeki 10 bin akrebin sağımını yaparak yurt dışına ihraç eden akrep üreticisi Ali Yılmaz, şöyle konuştu:

"53 yaşındayım, yaklaşık 35-40 yıldır akreplerle iç içeyim. Şu anda görmüş olduğunuz bu tesis Türkiye'de ilk kurulan tesistir. Bu tesisimizi Hollanda merkezli bir firma ile ortak olarak yürütmekteyiz. Bu Hollanda merkezli firma, dünya genelinde satış yapan bir ilaç firmasıdır. Hindistan, Cezayir, Brezilya gibi ülkelerle işbirliği içerisinde burada yapmış olduğumuz sağımları Ankara'daki fabrikamızda işleyip, yurt dışına göndermekteyiz."

turkiyeye-arastirma-yapmaya-gelen-abdli-prof-dr-lorenzo-prendini-kacakcilik-yaparken-yakalandi-10.jpg

300 AKREPLE BAŞLADI, ŞİMDİ 10 BİNİN ÜZERİNDE AKREBİ VAR

Ali Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

"Bu işe başlarken doğadan 300 tane anaç topladık. Daha sonra bunların doğurma yöntemi ile çoğalmalarını sağladık. Tesisimizde şu an 10 binin üzerinde akrep bulunuyor. Bu androctonus crassicauda, dünyada ise bin 700 çeşit akrep var. Bu çeşitlerin arasında hepsi ilaç olarak kullanılmamaktadır.

Sadece ilaç olarak kullanılan Küba'daki mavi akrep ile bizim bu androctonus crassicauda türüdür. Biz şimdi bu türü androctonus Turkiyensis olarak adlandırdık. Bu görmüş olduğunuz akrepler dünyada beyin tümörü, MS hastalığı, kanser ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır."

turkiyeye-arastirma-yapmaya-gelen-abdli-prof-dr-lorenzo-prendini-kacakcilik-yaparken-yakalandi-18.jpg

"BU AKREP TÜRÜ ÜLKEMİZİN BİR DEĞERİDİR"

Ali Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Ben o haberi gördükten sonra çok üzüldüm. Bu akrep türü ülkemizin bir değeridir. Bana zamanında birçok ülkeden vatandaşlık teklif edildi, ben gitmedim. Ben eğer faydalıysam kendi ülkeme faydalı olmak istedim. Bu tür endemik türleri birilerinin gelip toplayıp götürmesi inanın ki çok vahim bir durumdur, engellenmesi lazım.

Bu tür biyolojik endemik türlerin yurt dışına götürülmesini doğru bulmuyorum. Tamam belki yasal çerçeveler içerisinde akrep sıvısı götürebilir ama akreplerin götürülmesi hiç doğru değil. Nereden temin edilmişse gereken işlemlerin yapılması gerekir. Bunların bir damla zehrinde 150 tane protein var. Bu proteinler ayrıştırılarak birçok hastalığın sebebi olabilir. Ondan sonra kitin tabakasından radyasyon direnci kırılabilir.

2. Dünya Savaşı'nda biliyorsunuz atom bombası atıldığında bile akrebin yaşadığı görülmüş. Bunları kitin tabakası ile şu anda bizim devam eden birçok projemiz var. İnşallah hayata geçirip ülkemize ciddi anlamda bir katkı sunacağımızı düşünüyorum. Yani bunun adeta bir zırhlı tank gibi olduğunu ve bu doğrultuda birçok bilimsel araştırmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum."

turkiyeye-arastirma-yapmaya-gelen-abdli-prof-dr-lorenzo-prendini-kacakcilik-yaparken-yakalandi-17.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN