Türkiye'nin tescilli lezzeti! Kilosu 1.000 TL lira ama yok satıyor: Bu sene hasat yüz güldürdü

Türkiye'nin tescilli lezzeti! Kilosu 1.000 TL lira ama yok satıyor: Bu sene hasat yüz güldürdü

O ilimizde yetişiyor, tadı kendine has! Herkes peşin peşin alıyor. Satıcılar altından daha iyi bir yatırım olduğunu söylüyor. Kilosu 1.000 TL lira ama yok satıyor! Gece bile satışı yapılıyor. Bu sene hasat yüz güldürdü...

Amasya’nın Taşova ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaret tescili bulunan çiçek bamyasının bu yılki hasadı, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, kurusunun kilosu 1000 TL’den alıcı bulan bamya, üreticiler arasında "sarı altın" olarak adlandırılıyor. Çiçek bamyanın sarı rengi ve yüksek parasal değeri, onu altından bile daha cazip bir yatırım aracı haline getiriyor.

SARI ALTININ PARLAYAN YÜZÜ

Belevi köyünden üretici Ahmet Taşova, bamyanın ekonomik değerine vurgu yaparak, “Bamya bizim için sarı altın. Çünkü peşin paraya satılıyor. Altın gibi hemen paraya çevrilebiliyor. Bir ‘alo’ denmesi yetiyor. Gece-gündüz satılabiliyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsın. Ama bamyacı gece de olsa eve kadar gelip satın alır.” dedi.

Amasya'da tescilli 'çiçek bamyası'nın hasadı başladı: Kilosu 200 lira İhlas Haber Ajansı

TARLADAN SOFRALARA

Erken saatlerde başlayan bamya toplama işlemi, üreticiler için yoğun bir mesai gerektiriyor. Yaz boyunca sabah erken saatlerde toplanan minik bamyalar, daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bu zahmetli işlem, geç saatlere kadar sürüyor.

ŞEHRİN EKONOMİSİNE DEV KATKI SAĞLIYOR!

Belevi köyünde düzenlenen bamya hasadına katılan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, ilde 5 bin 500 dekar alanda ekimi yapılan çiçek bamyasından 2 bin 450 tondan fazla üretim beklendiğini açıkladı. Doruk, bu ürünün şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkı sağladığını belirtti.

Amasya’nın ‘tescilli sarı altını’ çiçek bamyası altından daha kolay satılıyor

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, bamya hasadının ne kadar meşakkatli bir süreç olduğunu vurgulayarak, “Üreticiler tek tek toplayıp ipe diziyorlar. Çok büyük bir emek var. ‘Bamya niye pahalı?’ diye soruyorlar. Toplaması, ipe dizmesi, kurutması çok meşakkatli olduğu için.” şeklinde konuştu.

Son yıllarda artan maliyetlerin etkisiyle bazı üreticilerin Afrika’dan getirdikleri bamyaların piyasada yer bulduğunu belirten Çaydibi köyünden üretici Cemalettin Bak, “Şu an piyasada gördüğünüz her bamya Amasya çiçek bamyası değil. Uganda’dan gelen bamya ile bizim burada yetişen bamya arasında çok büyük fark var. Yan yana koyduğunuz zaman belli oluyor. Bizim buranın bamyası güneş ortamında toplanıp gölgede kurutuluyor. Sarı renk alıyor. Oradan gelen ise güneşte toplanıp kuruduğu için daha esmer, daha küçük ve is kokuludur.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN