Türkiye'nin sarı altını olarak biliniyor, yurt dışından gelen taleplere yetişilmiyor! Sezonu geldi fiyatı 40 TL'ye düştü

Türkiye'nin sarı altını olarak biliniyor, yurt dışından gelen taleplere yetişilmiyor! Sezonu geldi fiyatı 40  TL'ye düştü

Türkiye'nin sarı altını olarak biliniyor vitamin deposu olarak bol bol tüketiliyor. Vitamin, potasyum ve lif bakımından son derece zengin olan bu meyve yurt dışında talep patlaması yaşıyor. Tarlada kilogram fiyatı 40 TL'den alıcı buluyor uygun fiyata bulan toplayıp kışa saklıyor.

Iğdır'da sarı altın adı verilen kayısı hasadı hızlı bir şekilde başladı. Vitamin, potasyum ve lif bakımından zengin bir meyve olan kayısı yurt dışında büyük talep görüyor. Kilosu 40 TL'den satılan kayısılar Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir tarım ürünü olarak biliniyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım şehri olarak bilinen Iğdır sarı altın olarak coğrafi işareti bulunan kayısı hasadına devam ediyor.

KALİTESİNE GÖRE AYRILIYOR

Kalitesi ve boyutuna göre yurt içi ve yurt dışı pazarına gönderilen Iğdır kayısısı, bu yıl 35 TL ile 45 TL arasında belirlenen fiyatlarla satışa çıkarılıyor. Kayısı denediğinde akla ilk olarak Malatya gelse de Iğdır karşısında göz ardı etmemek gerekiyor. Iğdır'ın lezzetli topraklarında yetişen ürünler tek tek toplandıktan sonra Rusya, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere de gönderiliyor. Toplanan kayısılar soğuk hava depolarında bekletildikten sonra yurt dışında ihraç edilmektedir. Termokinli araçlarla taşınan bu kayısılar sofralarında ayrılmaz parçası oluyor.

Iğdır'ın sarı altını olan kayısının hasadı başladı - Son Dakika Haberleri

KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?

Dikensi ve tüysüz bir yapısı bulunan kayısı, Prunus cinsi bir ağaç türüdür. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle belirsiz olan kayısı genetik araştırmalar doğrultusunda anavatanı Orta Asya olarak belirlendi. Vücuda pek çok farklı fayda sağlayan kayısının başlıca faydaları şu şekildedir:

  • Kayısı, A, C ve E vitaminleri, potasyum ve lif bakımından zengindir.
  • Kayısı, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler ve cilt sağlığını korur.
  • Kayısı, kansere karşı korur, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve göz sağlığını korur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN