Türkiye’nin eşsiz güzelliği… UNESCO bile onayladı! Herkes görmek için can atıyor

Türkiye’nin eşsiz güzelliği… UNESCO bile onayladı! Herkes görmek için can atıyor

Tatil için farklı rotalar arıyorsanız mutlaka burayı değerlendirmeniz gerekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bile yer alıyor görmeyen çok şey kaybediyor. Bu yıl tatilin adresi belli oldu. Arabasına atlayan soluğu burada alıyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'nin farklı noktalarında farklı güzellikler bulunurken bu yıl tatilin adresi Bartın olacak. Hem doğal güzelliği ile hem de gizemiyle dikkat çeken Amasra, kalesiyle de adından söz ettiriyor. Tarihi oldukça eskiye dayanan Amasra Kalesi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Yıl içerisinde pek çok kişiyi ağırlayan bu kale Bartın denildiğinde de akla ilk gelen yerler arasında yer alıyor. İşte tüm detaylar…

BARTIN'IN EN GÜZEL NOKTASI

Türkiye için önemli bir yere sahip olan hem yapısı hem de doğal güzelliği ile dikkat çeken Amasra Kalesi, geçmişi de merak uyandırıyor. Pek çok kişiyi ağırlayan ve Bartın denildiğinde akla ilk gelen noktalar arasında yer alan Amasra Kalesi, herkesin en az bir kez görmesi gereken güzelliklerden biri olarak görülmektedir. Bartın'ın Amasra ilçesinde Romalılar tarafından inşa edilen ve sonrasında Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edilen Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu kale 2013 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi.

Amasra Kalesi - Amasra.Net

Bizans döneminden kalma bir kale olarak bilinen Amasra Kalesi, Ceneviz döneminde değişikliklere uğraması ile birlikte 14 - 15 yüzyıllarda Ceneviz ve Osmanlı döneminde ciddi bir onarımdan geçti. Kemere adı verilen bir köprü ile Amasra'ya bağlanan Boğaztepe'deki Sormagir Kalesi ile birlikte Amasra'daki Zindan Kalesi oldukça dikkat çekiyor. Amasra Kalesi'nin Kuzeydoğu-Güneydoğu arasındaki sınırlarının uzunluğu 65 metre olmakla birlikte üzerinde 8 adet burç bulunmaktadır. Güney surlarının uzunluğu 300 metre olmakla birlikte Kemer'e köprüden itibaren büyük bölümü yıkılan Kuzey surlarının uzunluğu 200 metre olarak görülüyor. Sormagir kalesinin kuzey ve kuzeybatı kesimlerinde denize çok dik bir şekilde yenilmektedir.

Amasra Kalesi | Tudayder

Doğu ve Kuzeydoğu ile birlikte batısını çevreleyen surların çoğu yıkılırken kapıya bitişik surların 50 metrelik bir kısmı hala ayakta tarihe meydan okuyor. Amasra Kaleleri, yer yer kule boşlukları, iç taksimatlar, belirli yerlere yerleştirilen Cenova armaları, eros, medusa, kartal, öküzbaşı gibi figürlerin yer aldığı taşlarla günümüzde bile bir orta çağ havası vermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN