Türkiye'nin en tehlikeli faylarından biri kırılabilir! Uzmanlardan 2 ilçeye uyarı: Her yer dümdüz olur

Türkiye'nin en tehlikeli faylarından biri kırılabilir! Uzmanlardan 2 ilçeye uyarı: Her yer dümdüz olur

Türkiye'nin en tehlikeli faylarından birisi, kırılma tehlikesiyle karşı karşıya! Uzmanlar o 2 ilçeyi uyardı: Her yer dümdüz olur...

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, Türkiye’nin deprem bölgesindeki fayları incelemeye devam ediyor. TÜBİTAK’ın desteklediği projede İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve çeşitli üniversitelerden bilim insanları yer alıyor.

FAYLARIN DERİNLEMESİNE İNCELENMESİ HEDEFLENİYOR

deprem

6 Şubat depreminin ardından, DEÜ ve diğer üniversitelerden oluşan bilim insanları, Şirvan, Cizre, Antakya, Ölü Deniz, Malatya ve Orta Anadolu faylarında detaylı çalışmalar yürütüyor. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yürütülen çalışmalara dair şu açıklamalarda bulundu:

"6 Şubat depreminden sonra özellikle depremin yüzey kırıklığının etrafındaki bütün fayların 2 yıl içinde çalışılması hedefleniyor. 'Bu faylar geçmişte kaç deprem üretti? Hangi sıklıkta deprem üretip, en son depremi ne zaman yaptı? Bundan sonra ne zaman kırılabilir?' sorularının yanıtını bulmaya çalışılan büyük ölçekli bir proje. Yaklaşık 100 bilim insanı, projede görev yapıyor. 90'a yakın lisansüstü öğrenci projede çalışıyor. 2025 sonunda proje tamamlandığında, 'Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası' da yenilenmiş olacak."

deprem4

Prof. Dr. Sözbilir, Kahramanmaraş’ın Narlı bölgesinde yaptıkları incelemeleri de paylaştı. Deprem sırasında ilk kırılan parçanın üzerinde iki hendek açtıklarını belirten Sözbilir, "Son çalışmamızı Kahramanmaraş bölgesinde, Narlı civarında gerçekleştirdik. Özellikle 6 Şubat depreminde ilk kırılan parçanın üzerinde 2 hendek açtık. Bu parça aslında ilk kez kırılıyor. Yeni bir fay gelişimi söz konusu. Bu da çok doğal. Normal şartlarda deprem olduğunda var olan bir fayı kullanır. Fakat bazı durumlarda özellikle çok şiddetli depremler olduğunda bazen yeryüzünü yeniden kırabilir. Bu kırılan parçanın hemen güneyinde Narlı Fayı var. Narlı Fayı'nda da 2 hendek açtık. Narlı Fayı üzerinde insanlar yaşarken, 3 deprem gerçekleştiğini gördük. Bu depremlerin sonucunda Narlı Fayı, günümüzde yine deprem tehlikesi yüksek bir fay sınıfına çıkmış durumda. Bu fayın hemen güneyinde Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı, Hacıpaşa Fayı gibi, Ölüdeniz Fayı'nın parçaları var. Bunlar üzerinde de önümüzdeki günlerde hendekler açacağız. Böylece Ölüdeniz Fayı'nın, Türkiye sınırları içindeki kalan kısmında nasıl bir tehlike olduğunu ve tehlike seviyesini bulmaya çalışacağız" dedi.

NARLI FAYI KIRILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Sözbilir, Narlı Fayı’nın gelecekte kırılma olasılığı taşıdığını belirterek, "6 Şubat depreminin çok az bir yerde Narlı Fayı'nı etkilediğini gözlemlemiş olduk ama ani bir kırılma henüz gerçekleşmemiş. Dolayısıyla gelecekte Narlı Fayı'nın kırılma olasılığının olabileceğini düşünüyoruz. Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN