Türkiye’nin altın hasadı! Tamburlu traktörle biçiliyor, üreticiler tozun toprağın içinde kalıyor! Kurusu değil yağı kazandırıyor

Türkiye’nin altın hasadı! Tamburlu traktörle biçiliyor, üreticiler tozun toprağın içinde kalıyor! Kurusu değil yağı kazandırıyor

Türkiye'nin altın ürününde hasat sezonu başladı. Geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düşen verim üreticinin cebine yansıyor. Kurusunun kilogram fiyatı 40-50 TL'den satılırken yağının litre fiyatı aldı başını gidiyor.

Türkiye'de altın hasadı başladı. Kuraklık nedeniyle bitki ömrü kısalırken fiyatlarda artmaya devam ediyor. Sarıca'da iklim değişikliği tarım ürünlerini etkilerken su tasarrufu ve damlama sulama sistemine geçilmesi gerektiği de sık sık vurgulanıyor. Türkiye'nin altın ürünü ada çayları tek tek toplanıyor hem kurusu yapılıyor hem de yağı.

BİR AY ERKEN HASAT EDİLDİ

Geçtiğimiz sene aşırı büyümeleri nedeniyle hasat dönemi bir ay erken başlayan adaçaylarında bu yıl düşük verim görülüyor. Hasat döneminde boyları yaklaşık 30 santimetre olan adaçayları yere yakın tamburlu traktörle biçilebiliyor. Tambur toprağa temas ettiğinde Çiftçiler tarlada sıcaklığın yanı sıra bir de tozla mücadele ediyor. Güneşte kurutulduktan sonra elenen adaçaylarının kurusu ve yağı elde ediliyor.

Ganos Dağı eteklerinde ada çayı hasadı başladı

Ürünler, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD, Kanada, Uzak Doğu ve bazı Asya ile Afrika ülkelerine ihraç ediliyor. Anadolu topraklarında yetişen adaçayı özellikle Avrupa ve Amerika pazarında daha çok tercih ediliyor. Şehirde 3.200 dekarda tıbbi aromatik bitki 1000 dekarda Adaçayı üretimi yapan üreticiler bölgede 19 yıldır susuz tarım ile tıbbi aromatik bitki üretimini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bitki yetiştiricisi Öztürk Sarıca, geçtiğimiz yıl aşırı sıcakların adaçayı boyunun 1,5 metreyi aşmasına neden olduğunu söyledi.

BİR YÜKSEK BİR DÜŞÜK

Geçtiğimiz yıl yüksek verim sağlayan üreticiler bu yıl adaçayında verimden düşüyor. Kurak geçen ilkbahar nedeniyle ürünlerin yeterince büyümediğini söyleyen Sarıca, verimin oldukça düşük olduğunu dile getirdi. İklim değişikliğinin etkilerine tıbbı aromatik bitkilerde gözlemlendiğini ifade eden Sarıca, sıcaklık, soğukluk ve yağışların hem adaçayında hem de diğer tıbbi aromatik bitkilerde olumsuz etkilere neden olduğunu aktardı. Adaçaylarının şu anda yeterince büyümediğinden hasat yapmakta zorlandıklarını ifade eden Sarıca, bu yıl geçtiğimiz yıla oranla rekoltenin %40'ını ancak ulaşabileceklerini vurguladı.

Muğla'da Şifalı Bitkiler Uçucu Yağa Dönüşüyor - Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği - Şehirlere sağlıklı dokunuş

KURUSU DEĞİL YAĞI KAZANDIRIYOR

Geçtiğimiz sene adaçayında 200 ton kuru rekolte aldıklarına dikkat çeken Sarıca, "Bu yıl 70-80 ton civarında kuru adaçayı hasadımız olacak. Buna bağlı olarak tıbbi aromatik bitkilerde fiyatlar yükselmiş durumda. Adaçayı yağının litre fiyatı bin liranın üzerinde. Kurusunun kilogramı ise 40-50 lira civarında seyrediyor. Bu fiyatlar daha da artacak gibi görünüyor çünkü hasat miktarları geçen yılın yarısından az. Belki gelecek yıl bir bakarsınız yağış fazla olur, çok ürün alırsınız fiyatlar düşebilir ancak bu sefer de diktiğiniz bitkilerin ortalama yaşam dirençleri düşüyor. Belki 15, 20, 30 yıl yaşayacak bitkiler, 8-10 yılda ömrünü tamamlıyor." dedi.

Doğadan gelen sağlık; elma yağı - YouTube

İklim değişikliğine karşı gerekli önlem alınmaması durumda tarımsal ürünlerde sürdürülebilirlik açısından büyük bir problemle karşı karşıya kalınabileceğini belirten Sarıca, özellikle su tasarrufuna yönelik geç kalınmadan önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN