Yer fıstığıyla meşhur o ilimiz yer fıstığında AB tescili almaya çok yaklaştı! Türkiye'de yüzde 90'ı orada yetişiyor! Yer fıstığı denince akla o ilimiz geliyor... Avrupa'ya satış rekorları kırmıştı...
Son zamanlarda ülkemizin tescilli ürünlerinin sayısında artış yaşanıyor. Şimdi de o ilimizin yer fıstığı tescillenecek.
Osmaniye Ticaret Borsası'nın öncülüğünde başlatılan süreçle Osmaniye yer fıstığının AB nezdinde tescillenmesi için sona yaklaşılıyor.
OSMANİYE YER FISTIĞI AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALACAK
AB Komisyonu'nun başvuruyu şubatta uygun bulmasının ardından başlayan 3 aylık itiraz süresi, 23 Mayıs'ta dolacak. Herhangi bir itiraz olmaması durumunda, Osmaniye yer fıstığı AB coğrafi işaret tescili alacak.
Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, yaptığı açıklamada, kentte yıllık 50 bin ton yer fıstığı üretildiğini ve bunun yüzde 90'ının kentteki 135 tesiste işlendiğini belirterek "Yer fıstığı, üretimi, işlenmesi ve nakliyesiyle şehir ekonomisine büyük önem katıyor ve 10 bin kişiye istihdam sağlıyor." dedi.
‘DÜNYADA 200 MİLYAR, AVRUPA'DA 75 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİNE SAHİP’
Çenet, Osmaniye yer fıstığının coğrafi işaret tesciliyle ürünün kalitesinin belgelendiğini ve pazar payının artırılması hedeflendiğini söyledi. Yıllık ortalama 50 bin ton olan yer fıstığının 750 tonunun ihraç edildiğini ve yaklaşık 1,5 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını belirten Çenet, AB tesciliyle ürün dış satımında artış beklediklerini dile getirdi.
Çenet, Osmaniye yer fıstığının taklitlerinden korunması, yerelliğinin dünyayla buluşması ve bölge ekonomisine katkı sağlaması amacıyla AB tesciline başvurduklarını vurgulayarak "Osmaniye fıstığının taklitlerinden sakınılması, yerelliğinin dünyayla buluşması, bölge insanımızın emeğine, ürünümüzün tanıtımına ve imajına değer katmak için AB tesciline başvurmuştuk. Coğrafi işaretli ürünler, dünyada 200 milyar, Avrupa'da ise 75 milyar dolar ticaret hacmine sahip. Biz de Osmaniye fıstığımızın bu ticaretten payını almasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.