Türkiye’de sadece orada üretiliyor faydasıyla nam salıyor! Kasıma kadar hasat heyecanı: Avrupa ve Orta Doğu kasa kasa alıyor

Türkiye’de sadece orada üretiliyor faydasıyla nam salıyor! Kasıma kadar hasat heyecanı: Avrupa ve Orta Doğu kasa kasa alıyor

Bu ürün Türkiye’de sadece orada üretiliyor faydasıyla nam salıyor. Tescilli olarak üretilen üründe Ağustos ayında başlayan hasat Kasıma kadar sürerken, ürünü Avrupa ve Orta Doğu kasa kasa alıyor…

Erzincan'ın Üzümlü ilçesi ve köylerinde yoğun olarak yetiştirilen Cimin üzümü, endemik bir tür olarak bölgenin en değerli lezzetlerinden biri olarak biliniyor. Coğrafi işareti 2002 yılında tescil edilen bu özel üzüm türünün hasadı, her yıl Ağustos ayının ikinci yarısında başlıyor. İşte Cimin üzümünün sağlık ve ekonomik faydaları ile ilgili detaylar.

erzincanda-cimin-uzumu-hasadi-2.jpg

CİMİN ÜZÜMÜNÜN SAĞLIĞA FAYDALARI

Cimin üzümü, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. İşte bu özel üzümün öne çıkan sağlık yararları:

  • Karaciğer Hastalıkları: Cimin üzümü, karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayarak çeşitli karaciğer hastalıklarına karşı şifa kaynağı olabilir.
  • Kansızlık ve Kolesterol: Üzüm, kansızlık sorunlarını gidermeye yardımcı olurken, kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını destekler.
  • Bağışıklık Sistemi: Bu üzüm türü, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.
  • Böbrek ve Yağ Erimesi: Böbrek fonksiyonlarını artırarak vücuttaki yağların erimesine yardımcı olur ve kanın temizlenmesini sağlar.

erzincanda-cimin-uzumu-hasadi-3.jpg

Cimin üzümünün mayhoş tadı, düşük şeker oranı ve sağlık açısından sunduğu pek çok fayda, bu meyvenin sofralık olarak talep görmesini sağlar.

YILDA 6-7 BİN TON REKOLTE

Cimin üzümünde hasat sezonu, rakıma bağlı olarak Kasım ayına kadar devam eder. Erzincan'da yaklaşık 9 bin 450 dekarlık alanda yetiştirilen bu üzüm türü, yıllık 6-7 bin ton arasında bir rekolte üretir. Cimin üzümü, sadece üreticilerine değil, il ve ilçe ekonomisine de önemli katkılarda bulunur.

YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP

Cimin üzümüne yurt dışından yoğun bir talep bulunuyor. Coğrafi işareti tescillenmiş üzümler, kasalarca Orta Doğu ülkeleri ve Avrupa'ya gönderilmektedir. Bu durum, Cimin üzümünün uluslararası pazarda da tanınmasını sağlamaktadır.

erzincanda-cimin-uzumu-hasadi-1.jpg

ÜRETİMİN SORUNSUZ İLERLEMESİ İÇİN YOĞUN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde Mehmet Canbaba adlı çiftçi, üzüm hasadına başlamış durumda. Yetiştirdiği Cimin üzümü, kendine has tadı ve sağlık yararları ile hem yerel hem de uluslararası pazarlar tarafından beğenilmektedir.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nisan ayından bu yana üretimde herhangi bir sorun yaşanmaması ve hastalıkların kontrolü için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar, Cimin üzümü üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN