Zengin tarihi ve kültürel dokulara sahip olan Türkiye, şimdi de o mimariyle gündeme geldi. Ülkemizde sadece 3 tane bulunan ve oldukça önemli bir yere sahip olan o yapılar kendine hayran bıraktı. Özellikle 8 asırdan fazladır ayakta olan bir tanesi dikkatleri çekti. İşte detaylar…
Kendine has yöresel özellikleriyle bilinen Tokat, şimdi de benzersiz mimariye ve tarihi dokuya sahip Malum Seyit Camii ile dikkatleri üzerine çekti. Görülen nadir modeli camilerden biri olan bu yapının çivi kullanılmadan ahşap çanta tekniği ile inşa edildiği öğrenildi. Öte yandan bu caminin 8 asırdan fazladır ayakta durduğu bilgisi duyanları şaşkına çevirdi.
1200’LÜ YILLARDA İNŞA EDİLDİ
Tokat’ın Sulusaray ilçesine bağlı Dutluca köyünde bulunana Malum Seyit Cami’nin yapım şekli ile dikkatleri üzerine çekiyor. 1200’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen caminin çivi kullanılmadan inşa edildiği biliniyor. Öte yandan camiyi ahşap taşıyıcıların ayakta tuttuğu ve üzerlerine işlenmiş olan oyma tekniğiyle yapılmış geometrik desenlerle süslendiği öğrenildi.
Söz konusu cami 27 Ocak 1995 tarihinde Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken bir kültür varlığı olarak tescillendi. Öte yandan ilk defa 1940 senesinde daha sonra 1970 ve son olarak da 2006 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilen cami Türkiye’de beşik sırtı modeli ile yapılan 3 camiden biri olma özelliği taşıyor.
ÇİVİ KULLANILMADAN İNŞA EDİLDİ
Cami hakkında bilgiler veren Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü mülkiyetinde ve korumasında bulunan Malum Seyit Cami ve Türbesi Tokat’ın Sulusaray ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde yer almaktadır. Caminin yapım tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte genel olarak 1200’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Çivi kullanılmadan ahşap çantı tekniği ile ve kesme taştan yapılan Malum Seyit Cami duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülmüştür. Camiyi ahşap taşıyıcılar ayakta tutmaktadır. Ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniği ile işlenen geometrik desenlerle dikkat çekmektedir. 27.01.1995 tarihinde Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Tokat’ta bulunan en nitelikli ahşap camilerden birisi olan 8 asırlık cami Türkiye’de beşik sırtı modeli ile yapılan 3 camiden biridir. Cami ilk olarak 1940 tarihinde, ardından 1970’de ve son olarak da 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir” dedi.