Türkiye'yi bekleyen kötü tablo belli oldu uzmanlar acil uyarıda bulundu. O günden sonra herkes kaçacak delik arayacak. Katlana katlana geliyor. Önlem alınmazsa…
İklim uzmanı Jose Alvaro Pimpao Silva, küresel ısınma ile birlikte Akdeniz'deki ekstrem sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını söyledi. Türkiye'deki hava sıcaklıklarının ekstrem olduğunu ifade eden Silva, aşırı sıcaklıkların görüleceğini belirterek yağışların ve su mevcudiyetinin gitgide düşeceğini belirtti. İşte tüm detaylar…
EKSTREM OLAYLAR GİTGİDE ARTACAK
Dünya Meteoroloji Örgütü’nde (WMO) iklim uzmanı olarak görev alan Jose Alvaro Pimpao Silva, son yıllarda Akdeniz havzasında yaşanan ekstrem olayları işaret ederek her geçen yıl daha da katlanarak artacağını söyledi. Türkiye'de de ekstrem hava olaylarının yaşandığını belirten Silva kuraklık uyarısında bulundu.
22 Nisan Uluslararası Toprak Ana Günü dolayısıyla yaşanan küresel iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesi ve Türkiye'ye etkilerine ilişkin sorularını yanıtlayan Silva, "Özellikle ekstrem olayların etkilerine, artan sıklık ve yoğunluklarına baktığımızda iklim değişikliğinin giderek çoğalan kanıtlarını görüyoruz" dedi.
TARİHTEKİ EN BÜYÜK KAYIP YAŞANDI
Benim de değişiklikleri ile birlikte buzullardaki hareketlilik de uzmanları harekete geçirirken önemli açıklamalarda gecikmedi. 1950'li yıllardan bu yana tarihteki en büyük buzul kaybının 2022-2023 yıllarında yaşandığını dile getiren Silva, bu kaybın endişe verici olduğuna belirtti. Son 2 yıl içerisinde İsviçre'deki buzulların mevcut hacimlerinin yaklaşık %10'unun kaybolduğunu dile getiren Silva, deniz seviyesinin her geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını belirtti.
DENİZ SICAKLIĞI EN YÜKSEK SEVİYEDE
Okyanustaki isim ısı miktarının da yaklaşık 65 yıllık gözlem kayıtlarındaki en yüksek seviyede olduğunu dile getiren Silva, iklim göstergesinin yıllık küresel sıcaklık olduğunu belirtti. 2023 yılının gelmiş geçmiş en sıcak yıl olduğuna dikkat çeken Silva, sıcak bir atmosferin bazı bölgelerde daha yoğun yağış alma şansını arttıracağını söyledi. Buharlaşma talebinin daha yüksek olması nedeniyle diğer bölgelerde şiddetli kuraklık yaşanabileceğine dikkat çeken Silva, zıt hidrojenik aşırılıkların daha da artacağını belirterek dünyada da şiddetlendiğini söyledi.
YAĞIŞLAR AZALACAK SICAKLIK ARTACAK
1980 yılında bu yana küresel ortalamanın 2 katı kadar ısınma olduğunu dile getiren Silva, "Akdeniz'de, hava ve deniz sıcaklıkları, bunların ekstrem değerleri ile özellikle sıcak hava dalgaları, küresel ortalamanın üzerinde artmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu değerlendirmeye yüksek düzeyde güven duyuluyor. Yani bu gerçekleşmesi çok muhtemel bir durum. Isınma senaryolarına bağlı olarak bölgede yağışların yüzde 4 ila 22 azalması muhtemel" açıklamalarında bulundu.
TÜRKİYE'DE KAYITLARA GEÇTİ
Düzenlenen iklim raporunu işaret eden Silva, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2023'te ülke genelinde meydana gelen şiddetli yağışlar Birgül Fırtınalar, aşırı sıcaklıklar ve kontrol edilemeyen yangınlar gibi ekstrem olayları kayıt altına aldığını söyledi.
Türkiye'de bazı yüksek sıcaklıkların kayda geçtiğini belirten Silva, Türkiye'nin Akdeniz havzasındaki konumunu işaret ederek Akdeniz Bölgesi'nde yaşanabilecek olumsuzluklar ve aşırı sıcaklıklardan Türkiye'nin de etkileneceğini söyledi. Türkiye'de aşırı sıcaklıklar, yağışlarda düşüş ve su mevcudiyetinin azalması gibi olaylar yaşanabilir.