Türkiye'de çeşit çeşit üretiliyor, 20 ülkeye satılıyor! Bu meyvenin pazar sorunu yok: Kapış kapış gidiyor

Türkiye'de çeşit çeşit üretiliyor, 20 ülkeye satılıyor! Bu meyvenin pazar sorunu yok: Kapış kapış gidiyor

Türkiye'de çeşit çeşit üretiliyor, 20 ülkeye ihraç ediliyor! Bu meyvenin pazar sorunu yok! Avrupa'da bu meyve kapış kapış gidiyor...

Dünya kuru kayısı üretiminin büyük kısmını karşılayan Malatya, "Hasanbey", "Kabaaşı", "Hacıhaliloğlu" ve "Alyanak" gibi 32 çeşit kayısıyla dikkat çekiyor. Hasat dönemi devam ederken, yörede "mişmiş" olarak bilinen Malatya kayısısının ihracatı da başladı. Mevsimlik tarım işçilerinin titizlikle topladığı kayısılar, sanayi bölgesindeki entegre tesislerde boylama ve seçme işlemlerinden geçirilerek paketleniyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bu ürünler, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere 20 ülkeye soğuk zincirle gönderiliyor.

KAYISI HASADI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

kayisi-1.webp

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kentte kayısı hasadının hızla devam ettiğini belirtti. Özcan, hasat edilen kayısıların bir kısmının fabrikalarda işlenerek ihracata hazır hale getirildiğini, büyük bir kısmının ise kuru kayısı olarak değerlendirildiğini söyledi.

AVRUPA'YA YAŞ KAYISI İHRACATI ARTIYOR

Özcan, yaş kayısı ihracatının özellikle Avrupa ülkelerine yapıldığını vurguladı. Taze kayısıların ağırlıklı olarak Almanya'ya gönderildiğini ve toplamda 20 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Ürünlerin 4 kilogram ve 350 gramlık paketler halinde soğuk hava depolarında saklandığını ve özel araçlarla hedef bölgelere ulaştırıldığını ifade etti. Bu yıl hedeflenen 20 bin ton yaş kayısı ihracatının 30 bin tona çıkarıldığını açıkladı.

kayisi-2.webp​​​​​​​

KALİTELİ ÜRÜN VE YÜKSEK HEDEFLER

Özcan, kuru ve yaş kayısı ihracatında miktar artışı ve pazar genişlemesinin önemine değindi. Bu yıl 100 milyon dolar yaş kayısı ihracat hedefi koyduklarını belirtti. Ürünün kalitesinin yüksek olduğunu ve üretim miktarındaki artışla beraber kalitenin de arttığını dile getirdi. Tüketicilerin bu ürüne kolayca ulaşabilmesi için yoğun bir gayretle çalıştıklarını söyledi.

AĞUSTOS SONUNA KADAR HASAT DEVAM EDECEK

Özcan, kentte ağustos ayı sonuna kadar hasadın süreceğini belirterek, üreticilere bereketli hasatlar diledi.

kayisi-4.webp

AVRUPA VE UZAK DOĞU’YA KAYISI İHRACATI

İhracat yapan firmanın sahibi Berk İlkem Vural, bu yıl ürünün bol olması dolayısıyla taze kayısı işleme kapasitelerini artırdıklarını söyledi. Kayısı bahçelerinde 300, tesiste ise 100 personelle çalıştıklarını belirtti. Sabah 4-5'te başlayıp akşam 7-8'e kadar çalıştıklarını ifade eden Vural, ihracatlarının genellikle Avrupa ülkelerine yapıldığını ve Batı Avrupa ülkeleri ile Uzak Doğu'daki Malezya, Singapur, Hong Kong'a Malatya kayısı gönderdiklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN