Bu meyve öyle bir meyve ki Türkiye yetiştiriyor, Rusya, Avrupa, Suudi Arabistan havada kapıyor. Kilosu 12 liradan satılan meyvede rekolte ise resmen uçuyor…
Türkiye’nin portakal ihtiyacını önemli oranda karşılayan Adana’da halk dilinde “kan portakalı” olarak bilinen Smith red boold’ın hasadı devam ediyor. Kan portakalının kilosu bahçede sadece 12 liraya satılıyor.
Türkiye’de 580 bin dönüm, Adana’da da geçen seneye kıyasla %10 artış göstererek 145 bin dönümde üretilen portakalda bu yıl dönüm başına ortalama 5 ton verim sağlanıyor. Yüreğir ilçesinde yetiştirilen portakallar yurt içinde tüketildiği kadar genelde Rusya, Doğu Avrupa ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de çok fazla tüketiliyor. İhracatın yanı sıra iç pazarda da satılan kanlı portakal bahçede 8-12 lira arasında fiyatlardan gidiyor.
YURT DIŞINDA TALEP DAHA FAZLA
İç pazarda uygun fiyatlı olmasına rağmen değeri bilinmeyen kan portakala yurt dışı talepleri ise oldukça fazla. Öyle ki portakal üreticilerinin en büyük kazancı ihracattan oluyor.
KIŞ SERT GEÇİNCE DAHA ÇOK KIZARIYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu portakal Adana’da ekilen portakalın yüzde 1 buçuğu kadar ekildi. Buda ortalama bin 500 dönüm yapıyor. Bu cins portakalın yanında bir de ‘cara cara’ cinsi var. Onun da içi kırmızı ancak dışı normal portakal gibi. Fakat ‘Smith red blood’ın hem içi hem de dışı kırmızı. Bu portakal ocak ayının 20’sinden sonra hasat yapılır ve şubatın ortasına kadar devam eder. Kışın hava sert geçtiğinde bu portakalın rengi daha kırmızı oluyor. Hava bu sene sert geçmediği için rengi çok kırmızı olmadı” dedi.
ÜRÜN BOL FİYAT DÜŞÜK
Geçen yıl kan portakalın kilosunu 18-20 TL arasında sattıklarını belirten Doğan, “Genelde bu portakal piyasada çok az tüketiliyor çok ekilmediği için. Yurt dışından bu cinse talep var. Bu portakalın kilosu geçen yıl 18-20 lira arasındaydı ancak bu yıl narenciyede hasat bolluğu yaşandığı için şu an tarlada fiyatı 8-12 TL arasında satılıyor. Yurt içinde bu portakalı çok bilen yok, bazı süper marketlerde satılıyor. Genelde diğer ürünleri gönderdiğimiz bütün ülkeler tarafından rağbet görüyor. Fiyatın düşük olması ürünün bol olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Gelecek senelerde ‘Smith red blood’ın ekim alanının artacağını söyleyen Doğan, “Artık yüzde 6 meyil olmadan narenciye bahçesi yapılamayacak. Bu da artık Adana’da portakal ekimi olmayacak demek. Eğer eski bahçeler sökülüp yerine yeni cinsler ekildiğinde bu cins meyvenin ekileceğini düşünüyoruz. Bu ürün aslında çok güzel ve kaliteli. Fuarlarda biz bu ürünün tanıtımını yapıyoruz. Eğer halkımızda bu ürünün tüketim alışkanlığı oluşursa ekim alanı artacaktır” sözlerine yer verdi.