Türkiye riskli ülkeler listesinde! Uzmanlar acil uyardı: Sadece bir bölgeyi değil, tüm ülkeyi vuracak!

Türkiye riskli ülkeler listesinde! Uzmanlar acil uyardı: Sadece bir bölgeyi değil, tüm ülkeyi vuracak!

Türkiye, riski ülkeler listesinde yer alıyor! Uzmanlardan korkutan acil uyarı! Sadece bir bölgeyi değil, tüm ülkeyi etkileyecek...

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan 2024 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Raporu'na göre, dünya genelinde su krizi giderek derinleşiyor. 2022 yılı itibarıyla, dünya nüfusunun neredeyse yarısı, yılın belli dönemlerinde su kıtlığıyla karşı karşıya kaldı. Rapor, 2,2 milyar kişinin güvenli içme suyuna erişemediğini, 3,5 milyar kişinin ise güvenli sanitasyon hizmetlerinden yoksun kaldığını ortaya koyuyor. Ayrıca, 2 milyar kişi, temel hijyen hizmetlerine erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor.

TÜRKİYE'DE SU STRESİ SEVİYESİ

2022'nin 1 numaralı krizi 'su', 2023'ü kuraklık bekliyor - Son Dakika Gündem Haberleri

Türkiye’deki mevcut su kaynaklarına ve bu kaynaklar üzerindeki baskılara dikkat çeken Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü suları dahil olmak üzere toplam 112 milyar metreküp su rezervine sahip olduğunu belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarının 1312 metreküp olduğunu vurgulayan Akca, bu değerin su stresi seviyesine işaret ettiğini söyledi.

Akca, nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi faktörlerin etkisiyle 2050 yılına kadar bu değerin 1000 metreküpün altına düşebileceğini ve Türkiye'nin su fakiri ülkeler arasına girebileceğini ifade etti.

O BÖLGELERDE SU KITLIĞI YAŞANIYOR

Büyük Menderes'te kuraklık sinyali; su kıtlığı kapıda

Türkiye’deki su yönetimi konusuna değinen Akca, ülke genelinde su varlığının ve ihtiyaçlarının 25 su havzası arasında büyük farklılıklar gösterdiğini belirtti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz ve Büyük Menderes havzalarında kişi başına düşen su miktarının 500 metreküpün altına inerek ciddi su kıtlığı yaşandığını kaydetti. Buna karşın, Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde su kaynakları bakımından zenginlik bulunduğunu, ancak bu bölgelerdeki düşük nüfus yoğunluğu, sanayi tesisleri ve tarım alanlarının sınırlı olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN SU ALTYAPISI

Uluslararası kuruluşlardan devletlere su ve iklim krizi uyarısı

Türkiye’nin tarımsal su kullanımı üzerine bilgi veren Akca, ülkenin su kaynaklarının %77’sinin tarımda kullanıldığını açıkladı. Türkiye'nin toplam 1018 baraj, 726 gölet ve 127 yer altı suyu barajı ile su altyapısı bakımından zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Akca, Türkiye'nin sulanabilir tarım alanlarının %82’sinin suyla buluşturulabildiğini ekledi.

GÖLLERDE CİDDİ SU KAYBI YAŞANIYOR

Kuraklıktan etkilenen Tuz Gölü'nde kirlilik de başladı

Dünya genelinde tatlı su kaynaklarının %99'unun yer altında bulunduğunu belirten Akca, Türkiye'nin 18 milyar metreküp yer altı suyunun korunması için kayıt dışı kuyuların denetim altına alındığını ve izinsiz kuyuların kapatıldığını açıkladı. Akca, göllerin biyolojik çeşitliliği koruma açısından önemini vurgularken, iklim değişikliği nedeniyle göllerin su seviyelerinin hızla düştüğüne dikkat çekti. Özellikle Tuz Gölü, Meke Gölü ve Burdur Gölü gibi göllerde ciddi su kaybı yaşandığını kaydetti.

ORTA DOĞUDAKİ SU KITLIĞI TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLİYOR

Su krizi kapıda! İstanbul'daki barajlar yüzde 26,32 doluluk seviyesinde

Orta Doğu bölgesinin, iklim değişikliğinin etkileri altında su kıtlığı yaşadığını belirten Akca, Türkiye'nin de bu krizden etkilenen ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye'nin, Orta Doğu'daki diğer ülkelere kıyasla daha yüksek su potansiyeline sahip olduğunu, ancak bu avantajın sınırlı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 25 su havzası arasında su dağılımının değişken olduğunu ve bu durumun önemli tarım ve sanayi bölgelerinde su sıkıntısına yol açtığını açıkladı.

Son olarak, su kıtlığı yaşanan bölgelerde "suya göre tarım" politikasının uygulanmaya başlandığını belirten Akca, su kaynaklarının verimli kullanılmasını hedefleyen bu politikaların planlı bitkisel ve hayvansal üretim sağlamak amacıyla geliştirildiğini kaydetti. Bu kapsamda, suyun az olduğu bölgelerde su tüketimi düşük ürünlerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN