'Türkiye güvenli bir ülke mi?' sorusuna verilen cevapta yıllar içinde dikkat çeken değişim: Vatandaş kendini güvende hissetmiyor

'Türkiye güvenli bir ülke mi?' sorusuna verilen cevapta yıllar içinde dikkat çeken değişim: Vatandaş kendini güvende hissetmiyor

Metropoll Araştırma’nın son anketine göre, halkın yüzde 58,5’i Türkiye’de güvenli bir ortamda yaşamadığını düşünüyor. Kadınlara yönelik artan şiddet olayları ve organize suç çetelerinin faaliyetleri, toplumda güvenlik endişelerini daha da körüklüyor. Siyasi parti seçmenleri arasında güvenlik algısı büyük farklılıklar gösteriyor.

BERFU KARGI

Son zamanlarda Türkiye'de artan kadınlara yönelik şiddet olayları, suç kaydı bulunan çete üyelerinin sokaklarda serbestçe dolaşması ve polis memurlarına yönelik saldırılar, toplumda güvenlik kaygılarını artırmış durumda.

Metropoll Araştırma'nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, bu duruma dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Sencar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Seçmenlerin yarısından fazlası Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Sencar’ın paylaşımına eklediği ankete göre, halkın %58,5'i Türkiye'de güvenli bir ortamda yaşamadığını düşünüyor. Ankete katılanların yalnızca %39,1'i Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu belirtirken, %2,4’ü ise bu konuda fikri olmadığını dile getiriyor. Bu oran, Eylül 2023'e kıyasla güvenlik algısının önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde güvenlik algısı %55,2 seviyesindeydi, ancak bu yıl büyük bir düşüş yaşandı.

dh4f4hfd4h.jpg

PARTİLERE GÖRE DAĞILIM DİKKAT ÇEKTİ

Anket sonuçlarına siyasi parti bazında bakıldığında da ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. AK Parti seçmenlerinin %61’i Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğuna inanırken, bu oran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçmenlerinde sadece %17,7. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmenlerinin ise %60,6'sı Türkiye’nin güvenli olduğunu düşünürken, İyi Parti seçmenlerinde bu oran %14’e kadar düşüyor. Bu veriler, toplumdaki güvenlik algısının siyasi eğilimlere göre değişiklik gösterdiğini açıkça ortaya koyuyor.

Kadınlara yönelik artan şiddet olayları ve organize suç unsurlarının sokaklarda serbest dolaşması gibi endişe verici gelişmeler, vatandaşlar arasında güvenlik kaygısını artırırken, hükümetin bu konudaki politikaları ve önlemlerinin yeterliliği tartışılmaya devam ediyor. Anket sonuçları, toplumun büyük bir kesiminin mevcut güvenlik politikalarından memnun olmadığını ve daha güvenli bir ortam talep ettiğini yansıtıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN