TÜİK’ten korkunç ‘son 3 yıl’ raporu: En az 85 bin çocuk cinsel suç mağduru

TÜİK’ten korkunç ‘son 3 yıl’ raporu: En az 85 bin çocuk cinsel suç mağduru

TÜİK’in 2023 verilerine göre, güvenlik birimlerine getirilen çocukların yüzde 45,2’si mağdur çocuklardan oluşuyor. Son üç yılda, 85 bin 314 çocuk cinsel suçlardan mağdur olduğu iddiasıyla güvenlik birimlerine başvurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı 2023 yılı “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri” raporu, çocuklar için tehlike oluşturan suç kategorilerinin ciddiyetini gözler önüne serdi. Rapora göre, güvenlik birimlerine getirilen çocukların yüzde 45,2’si mağdur çocuklardan oluşurken, cinsel suç mağduru çocuk sayısı ise endişe verici bir seviyede.

CİNSEL SUÇ MAĞDURU ÇOCUKLAR: ÜÇ YILDA 85 BİN 314 ÇOCUK

Raporda, 2023 yılında cinsel suç mağduru olarak kaydedilen çocuk sayısı 25 bin 685 olarak açıklandı. Bu rakam, 2022 yılında 31 bin 890 ve 2021 yılında 27 bin 739 olarak kayıtlara geçti. Son üç yılın toplamında ise 85 bin 314 çocuk cinsel suçlardan mağdur olduğu iddiasıyla güvenlik birimlerine başvurdu.

MAĞDUR ÇOCUKLARIN GENEL DAĞILIMI

TÜİK’in araştırmasına göre, 2023 yılında toplam 242 bin 875 çocuk güvenlik birimlerine mağdur olarak başvurdu. Bu çocukların yüzde 89,7’si suç mağduru olurken, yüzde 10,2’si ise takip edilmesi gereken olaylar kapsamında mağdur olarak kaydedildi.

ÇOCUKLARIN MARUZ KALDIĞI SUÇLAR: YARALAMADAN CİNSEL SUÇLARA

Suç mağduru olarak kayıtlara geçen 217 bin 915 çocuğun karşı karşıya kaldığı olaylar, Türkiye’de çocukların ne denli ciddi tehditlerle karşılaştığını ortaya koyuyor:

Yaralama: Suç mağduru çocukların yüzde 61,3’ü, yani 133 bin 626 çocuk, yaralama suçlarına maruz kaldı. Bu olaylar, çocukların fiziksel şiddete en çok maruz kaldığı suç kategorisi olarak öne çıkıyor.

Cinsel Suçlar: 25 bin 685 çocuk (yüzde 11,8) cinsel suçların mağduru oldu. Bu çocukların 3 bin 626’sı erkek, 22 bin 59’u ise kız çocuğu olarak kaydedildi.

Aile Düzenine Karşı Suçlar: 18 bin 673 çocuk (yüzde 8,6) aile içi şiddet, ihmal ve kötü muamele gibi suçlardan mağdur oldu. Bu suçlar, çocukların güvenli aile ortamlarından mahrum kalmalarına neden oluyor.

Tehdit: 9 bin 618 çocuk (yüzde 4,4) tehdit suçlarına maruz kaldı. Tehdit, çocuklar üzerinde ciddi psikolojik etkiler bırakan önemli bir suç kategorisi olarak öne çıkıyor.

Hırsızlık: 3 bin 833 çocuk hırsızlık suçları nedeniyle mağdur oldu. Bu suçlar, çocukların kişisel eşyalarını veya ailelerine ait mal varlıklarını kaybetmeleriyle sonuçlanabiliyor.

Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (Kaçırma): 6 bin 626 çocuk kaçırma olaylarına maruz kaldı. Kaçırma, çocuklar için hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük bir tehdit oluşturuyor.

Hakaret: 3 bin 18 çocuk, hakaret suçlarına maruz kaldı. Hakaret, özellikle okul ve sosyal çevrelerde yaygın olarak görülen bir mağduriyet türü.

Yağma (Gasp): 3 bin 122 çocuk, gasp olaylarında mağdur oldu. Bu suç, çocukların zorla eşyalarının ellerinden alınmasıyla sonuçlanıyor.

Mala Zarar Verme: 652 çocuk, mala zarar verme suçlarından etkilendi. Bu suç, çocukların maddi kayıplar yaşamasına neden oluyor.

Uyuşturucu Kullanımı ve Satışı: 1.871 çocuk, uyuşturucu kullanımı ve satışı ile ilgili suçlardan mağdur oldu. Uyuşturucu suçları, çocukları da etkileyen ciddi bir toplumsal sorun olarak öne çıkıyor.

Genel Ahlaka Karşı Suçlar: 782 çocuk, genel ahlaka karşı işlenen suçlar nedeniyle mağdur oldu. Bu suçlar, toplumun genel ahlaki değerlerine aykırı eylemlerle ilişkilendiriliyor.

Takip Edilmesi Gereken Olaylar: Suç Olmayan Ancak Tehlikeli Durumlar

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN