Çiftlik Bank üzerinden 1 milyar TL’lik vurgun yapıp yurt dışına kaçan Mehmet Aydın’la ilgili soruşturmaya gizlilik getirildi. Karar kamuoyunda rahatsızlık yarattı. ‘132 bin kişinin dolandırıldığı dosyada neden böyle bir ihtiyaç duyuldu?’ sorusu gündeme geldi.
Türkiye’de kâr payı vaadiyle yüksek miktarda para toplayıp ardından firar eden ve Brezilya’da teslim olup İstanbul'a getirilen Mehmet Aydın'ın Emniyet’teki sorgusuna başlandı. 'Tosuncuk' lakaplı Aydın’a, yanında getirdiği 300 sayfa evrakın incelenmesi ve müfettiş raporları ile karşılaştırılmasının ardından 60 sayfadan oluşan sorular yöneltilmeye başlandı. Aydın’ın üç avukatı eşliğinde ifadesini verdiği belirtildi.
‘BİRİLERİ YARDIM EDENLERDEN HABERDAR OLMAMIZI İSTEMİYOR’
Soruşturmaya gizlilik kararı konulması ise tartışma yarattı. Çorlu faciasından, Rabia Naz’a kadar birçok davada atılan benzer adım, can kayıpları nedeniyle kamuoyunun bir kesiminde makul bulundu. Ancak bir ‘vur kaç’ dosyasının perde gerisine çekilmesi sorgulamalara yol açtı. CHP’li Veli Ağbaba "Dolandırırken aleni yargılarken gizli. Nedeni basit, birileri Tosuncuk’a yardım eden bürokratlardan haberdar olmamızı istemiyor" dedi.
Dolandırıcılığa jet gizlilik getirilirken iki çocuğun mahremiyetinin ortalığa saçıldığı taciz davasını bakanlık da HSK da izledi. Kamuoyunda yanlış algı oluştuktan ve anne-baba toplumsal lincin eşiğine geldikten sonra Aile Bakanı 'Çizimler bu dosyanın değil' dedi. 'Bir haftadır neredeydiniz' tepkileri yükseldi.
Antalya'daki cinsel istismar iddiasında çocuklara ait olduğu öne sürülen çizimlerin kamuoyuna yansıması Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Anne ile üvey babanın tutuksuz yargılanması üzerinden sosyal medyada tepkiler yükseldi. Aile Bakanlığı ve Elmalı Başsavcılığı’nın 'tutukluluk talebinde bulunduk' açıklaması da annenin iddialarının gözardı edilmesinde rol oynadı. Hassas konuda Adalet Bakanlığı ve HSK da devreye girmedi.
Sürecin kamuoyunda dile getirilenden farklı olabileceğine ilişkin başlıklar ise haberlere, köşe yazılarına yansıdı. 6 ve 9 yaşında iki masum çocuğun yaşamında kalıcı iz bırakabilecek bir konuda bu kadar çok iddia, suçlama ortadayken bir hafta sonra suskunluğunu bozan Aile Bakanı Derya Yanık "Davayla ilgili olduğu söylenen yazışmalar, çizimler bu dosyaya ait değil" dedi. Bu ifadeler 'Neden bu kadar geç açıklama yapıldı' dedirtti.
TOSUNCUK DOSYASINA JET HIZIYLA GİZLİLİK
Kurduğu ‘Çiftlik Bank’ üzerinden 1 milyar lira dolandıran Mehmet Aydın’ın sorgu işlemleri devam ederken, dosyaya gizlilik kararı konuldu. 132 bin kişinin mağdur edildiği olayda ‘gizlilik kararı’ kamuoyunda rahatsılık yarattı. Muhalefet ise sert tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba “Dolandırırken aleni, yargılarken gizli! Nedeni basit: Birileri Tosuncuk’a yardım eden, yurt dışına çıkışını kolaylaştıran veya varsa para yedirdiği bürokratlardan haberdar olmamızı istemiyor” dedi.urduğu ‘Çiftlik Bank’ üzerinden kar vaadiyle binlerce kişiyi dolandoıran ve topladığı paralarla yurtdışına kaçan Mehmet Aydın Brezilya’daki Sao Paolo Başkonsolosluğu’nda yetkililere teslim olmuş ve 3 Temmuz’da Türkiye’ye getirilmişti. Emniyette sorgusu yapılmadan üç gün bekletilen Aydın önceki gün akşam saat 21.45’te uzman ekiplerce sorguya alındı. Aydın’ın yanında getirdiği yaklaşık 300 sayfa evrakın incelenmesi ve müfettiş raporları ile karşılaştırılması sonrası, 60 sayfadan oluşan soru hazırlandığı öğrenildi. Mehmet Aydın 3 avukat eşliğinde alınan ifade işlemi sürüyor.
102 MAĞDUR ŞİKAYETİYLE YENİ DOSYA:
Mehmet Aydın hakkında, 102 mağdurun şikayetçi olması üzerine yeni bir soruşturma dosyası açıldığı öğrenildi. Farklı illerden de müştekilerin yaptığı şikayetlerin yetkisizlik kararıyla Anadolu Başsavcılığında tek dosya üzerinden birleştirilerek yürütüldüğü, bu soruşturma dosyasında mağdurların uğradığı zararın tespiti amacıyla bilirkişi incelemesi yaptırıldığı belirtildi. Aydın hakkında başlatılan soruşturma, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘suç örgütüne üye olma’, ‘bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından yürütülüyor. Aydın hakkında 75 bin 260 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
SORGU SÜRERKEN GİZLİLİK KARARI
Ancak Aydın’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki sorgusu sürerken, yürütülen soruşturma kapsamında dosyaya gizlilik kararı alındı. 25 kişinin öldüğü Çorlu Tren Kazası’ndan Giresun Eynesil’de 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’a, 301 madencinin öldüğü Soma Maden Faciasına, 7 kişinin öldüğü Hendek’teki havai fişek patlamasına, HDP Diyarbakır mitingine IŞİD’in canlı bombalı saldırısına ve 5 Haziran’da Esenyurt Polis Karakolu’nda Birol Yıldırım’ın şüpheli ölümüne kadar pek çok davada verilen ve kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara neden olan gizlilik kararları bu davada da tepkiye neden oldu. Karara muhalefet kanadından başta olmak üzere pek çok kesimden tepki geldi. Sosyal medya kullanıcıları “Bu kadar mağdur varken gizlilik kararıyla neyin üstü örtülmek isteniyor” sorusunu yöneltti. Muhalefet ise Aydın’ın para yedirdiği Ak Partili bürokratların ortaya çıkmaması için gizlilik kararının alındığını ifade etti.
DOLANDIRIKEN ALENİ YARGILARKEN GİZLİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Aydın’ın dosyasına gizlilik kararı getirilmesine ilişkin dikkat çeken bir iddiada bulundu. Karar sert tepki gösteren Ağbaba Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Çiftlik Bank davasına gizlilik kararı getirildi. Dolandırırken aleni, yargılarken gizli! Nedeni basit: Birileri Tosuncuk’a yardım eden, yurt dışına çıkışını kolaylaştıran veya varsa para yedirdiği AKP’li bürokratlardan haberdar olmamızı istemiyor. Davanın takipçisi olacağız!”
BAKAN'DAN İFŞAYA GEÇ GELEN DÜZETLME
Dolandırıcı Mehmet Aydın’a daha sorguda jet hızıyla gizlilik getirilirken iki çocuğun mahremiyetinin ortalığa saçıldığı Elmalı’daki taciz davasında bakanlık da HSK da izledi. Kamuoyunda büyük infial uyandıran ve yanlış algılara rağmen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bir hafta sonra düzeltme yaptı.
TRT Haber’de konuşan Yanık “Bakanlık olarak bu davayla ilgili iki ayrı süreci eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Birincisi hukuki süreç, ikincisi sosyal destek süreci. Elmalı davasında çocuklarla ilgili durum tespit edildikten sonra sosyal ekonomik destek vermeye başladık. Mağdur çocukların durumu çok sıkı takip ediliyor. Dosyanın içeriğiyle alakalı çok detaylı bilgi vermem doğru olmaz. Bu dava daha bitmedi. Bunu kamuoyuna hatırlatmak lazım. Biz kararlılıkla süreci takip ediyoruz. Maalesef bu tür konularda dezenformasyon metodu da işliyor. Davayla ilgili olduğu söylenen birtakım ses kayıtları, yazışmalar, çizimler bu dosyaya ait değil” dedi.
Yanık’ın sözleri ‘neden bu kadar geç açıklama yapıldı?’ sorusunu da gündeme getirdi. Mağdurların ifşaasına dikkat çeken KARAR ‘Ya sokakta linç olsaydı’ manşetiyle konuyu gündeme getirmişti. Türkiye’yi ayağa kaldıran taciz davasında anne ile üvey baba sosyal medyada hedef gösterildi. Kurumlar da oklardan kaçmak için toplumsal lince katıldı. Sorunlu yaklaşım masumiyet ihtimalini gölgelerken, Adalet Bakanlığı ve HSK açıklama yapmadı.