Ağustosta hasadı yapılacaktı... Kavurucu sıcak toprak çatlattı, ayçiçekleri erken kurudu

Ağustosta hasadı yapılacaktı... Kavurucu sıcak toprak çatlattı, ayçiçekleri erken kurudu

Adana’da ağustos ayında hasadı gerçekleşecek olan ayçiçek tarlaları aşırı sıcak nedeni ile kurudu. Ayçiçekler olgunlaşmadan sararmaya başlarken, kavurucu sıcaklar toprakların çatlamasına neden oldu.

Adana'nın Kozan ilçesinde bu yılın ağustos ayında hasatı planlanan ayçiçek tarlaları, beklenmedik bir kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle erken dönemde kurumaya başladı.

yeni-proje-2.jpg

Ziraat mühendisleri ve çiftçiler, normalde olgunlaşma sürecinde olan ayçiçeklerin, tam olgunluğa ulaşamadan sarardığını ve kuruduğunu belirtiyor.

yeni-proje-3.jpg

Kozan Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, son haftalarda yaşanan aşırı sıcakların tarlalarda büyük zararlara yol açtığını vurgulayarak, "Ayçiçeklerinin neredeyse bir ay erken kuruması beklenen verim kaybına yol açacak. Baharda alınan yağışlar göz önüne alındığında, normalde 300-400 kilogram verim beklerken, şu anda sıcaklar nedeniyle bu rakamın 250 kilograma kadar düşebileceğini görüyoruz" dedi.

yeni-proje-5.jpg

Mühendis Kurtaran, yaşanan sıcakların tarlalarda ciddi çatlaklar oluşturduğunu ve buharlaşma nedeniyle toprak ile bitki kökleri arasındaki bağlantının zayıfladığını belirtti.

yeni-proje-4.jpg

Bu durumun, ayçiçeklerinin gelişimini olumsuz etkilediğini ve verimde büyük düşüşlere sebep olduğunu aktardı.

yeni-proje-6.jpg

Çiftçiler ise, yaşanan bu durumun tarımsal üretimlerini olumsuz etkilediğini ve daha önce benzer bir zararı görmediklerini belirtiyor.

yeni-proje-7.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN