Toprağından çil çil altın fışkırdı! O ilimizde havalara uçuran keşif: 3 bin 800 yıllık olduğu düşünülüyor

Toprağından çil çil altın fışkırdı! O ilimizde havalara uçuran keşif: 3 bin 800 yıllık olduğu düşünülüyor

Toprağından resmen çil çil altın fışkırdı! O ilimizdeki keşif, havalara uçurdu! 3 bin 800 yıllık olduğu sanılıyor! İşte ayrıntılar...

Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar köyünde, Hitit dönemine ait önemli bir yerleşim alanında başlatılan kazı çalışmaları, bölgenin zengin tarihini aydınlatmaya devam ediyor. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner liderliğindeki ekip, kazılarda birçok değerli bulguya ulaştı. Çalışmalar, Hititler'den Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzanan çeşitli katmanları ortaya çıkarıyor.

TARİH KATMANLARI ORTAYA ÇIKIYOR

resim-2024-07-30-163404023.png

Kazı alanında, Roma dönemine ait yolların Hitit yapıları üzerine kurulmuş olması, bölgenin eski ve stratejik bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlıyor. Sistematik bir şekilde sürdürülen kazılarda her bir katman titizlikle incelenip belgeleniyor. Geçtiğimiz yıl geç Roma ve I. Alâeddin Keykubad’a ait sikkelerin bulunmasının ardından, bu yıl da II. Kılıçaslan ve I. Alâeddin Keykubad’a ait sikkelerin keşfedilmesi, bölgede Selçuklu dönemine ait bir yerleşim olabileceğini düşündürüyor. Özellikle geçen yıl bulunan Selçuklu dönemine ait temuran, burada bir kervansaray veya geçiş yolu olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

SELÇUKLU İZLERİ HEYECAN YARATTI

resim-2024-07-30-163346540.png

Doç. Dr. Çiğdem Maner, kazı çalışmalarında bulunan II. Kılıçaslan ve I. Alâeddin Keykubad’a ait sikkelerin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

Bütün bu yapının parçaları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Her yerleşim alanında olduğu gibi önemli bir yer olunca kat kat yerleşimler oluyor. Burada da Bizans, Roma, Roma'nın altında Hitit yerleşimi var. Arkamda Roma yolunu görüyorsunuz. Hitit yapıları üzerine kurulmuş. Dolayısıyla sistematik bir kazı yaptığımız için bunların hepsini eşit değerde kazıp anlamaya ve belgelemeye çalışıyoruz. Onlarında hepsi belgelendikten sonra istediğimiz katmanlara inmeye çalışacağız. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Medeniyetlerin isimleri yazıyla birlikte Asur ticaret koloni döneminde belli oluyor. Geçen yıl burada geç Roma dönemine ait sikkelerde bulunmuştu. Yine geçen senede I. Alâeddin Keykubad'a dair sikke bulunmuştu. Bu yaz ise iki adet bulundu. II. Kılıçaslan ve Alâeddin Keykubad'a ait. Bu da oldukça önemli. Çünkü burada henüz bir Selçuklu yapısına rastlamadık. Ama burası Yıldızeli, Tokat, Sivas, Şarkışla arasında bir yer. Dolayısıyla burada bir yerde Kervansaray ya da bir geçiş yolu vardır diye düşünmeye başladık. Çünkü geçen sene Selçuklu dönemine ait temuran bulundu. Bu dönemde bizi çok heyecanlandırıyor. Sivas'ta Selçuklu yapılarıyla meşhur olduğu için ana merkezle bir bağlantı sağlayabiliriz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kazı alanında yürütülen çalışmalar, her döneme ait kalıntıların eşit değerde incelenmesini ve belgelenmesini sağlıyor. Asur ticaret kolonisi döneminden itibaren birçok medeniyetin izlerini taşıyan bu alan, zengin tarih katmanlarıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl geç Roma dönemine ait sikkelerin ardından bu yıl da II. Kılıçaslan ve I. Alâeddin Keykubad’a ait sikkelerin bulunması, bölgenin tarihsel önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN