Tipi kavun tadı muz! Yozgatlılar bağ bahçe ekiyor: Getirisi büyük

Tipi kavun tadı muz! Yozgatlılar bağ bahçe ekiyor: Getirisi büyük

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde, “yer muzu” olarak bilinen bağrıbütün kavununun hasadı başladı. Yöre halkının gözdesi olan bu kavun, tadının muza benzemesiyle dikkat çekiyor.

Coğrafi işaret tescilli olan bu özel meyve, görünüş olarak açıkça kavunu andırsa da, tadı muza benziyor. Bu benzersiz özelliğiyle ilçenin gurur kaynağı haline gelmiş durumda.

img-1036.jpeg

TADI MUZA BENZİYOR

Bağrıbütün kavununun hasadını yapan çiftçilerden Kadir Çevik, beş dekar alanda ekim yaptığını ve genellikle sipariş üzerine satış gerçekleştirdiğini belirtti. Çevik, “Bağrıbütün, Aydıncık adına coğrafi işaret belgeli bir ürünümüzdür. Sipariş üzerine Ankara, İstanbul ve İzmir’e gönderiyorum. Yer muzu olarak da bilinen bu ürün, kavun olmasına rağmen tadı muza benziyor” dedi.

img-1037.jpeg

EKİM AYINDA TÜKETİLİYOR

Bir diğer çiftçi, Adem Yılmaz ise yöre halkının genellikle kendi tüketimi için ekim yaptığını belirterek, “Ticaret amacıyla ekim yapanlar da var. Ben eş, dost ve akrabalar için 2 dekar ekim yaptım; artarsa satıyoruz. Şekli kavuna benziyor, içindeki lezzet ve aroma ise muza benziyor. Bu nedenle ‘yer muzu’ adını veriyoruz. Genelde bu ürünü bilenler alıyor” ifadelerini kullandı.

Bağrıbütün kavununun hasadı, mart-nisan aylarında ekim yapıldıktan sonra genellikle ağustos ayında başlıyor. Bu özel meyve, hem yerel halkın sofralarını süslüyor hem de Türkiye’nin farklı bölgelerine gönderilerek daha geniş kitlelere ulaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN