Amasya’da kurulan tesiste üretilen bu ürün için kentte üretim seferberliği ilan edildi. Kilosu 2.500 dolardan alıcı bulan bu ürünü üretenler paraya para demiyor…
Amasya’da, havyarının kilosu 2.500 dolara satılan Mersin balığı için üretim seferberliği başladı. Geride bıraktığımız 2 yıl içerisinden 20.000 aşkın üretimi yapılan ve Karadeniz Bölgesi’nde bulunan akarsulara dağıtılan Mersin balığının bu yıl ki üretimi 95.000’e ulaştı.
Mersin balıklarının sayısının artırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı da tek tek numaralandırma ve takip işlemi yaptırıyor.
ÖZEL TESİSTE “SİYAH İNCİ” ÜRETİMİ
Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanan ve havyarı “siyah inci” olarak adlandırılan Mersin balığının üretimi, Amasya’da bakanlık tarafından kurulan özel tesiste devam ediyor.
Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda bin bir emekle yetiştirilen 95.000 yavru bölgedeki akarsulara kavuşmak için adeta gün sayıyor.
Bakanlık, akarsulara bıraktıktan sonra Türk karasularını aşan Mersin balıklarını tek tek numaralandırarak takibini de yapıyor.
6’INCI YILDAN SONRA HAYVAR ALINABİLİYOR
Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin, Mersin murt ağacına benzediği için yavrularına Mersin balığı denilen balıklardan, 6’ıncı yıldan sonra havyar alınabildiğini söyledi.
KİLOSU 2.500 DOLARA SATILIYOR
Çetin, kilosunu 2.500 dolardan başlayan fiyatlarla sattıkları havyardan örnek olsun diye 2 kilo üretmeyi amaçladıklarını aktardı. Çetin, “Tesisimizdeki gibi düzenli ve bu kadar sayıda bir üretim hiçbir yerde mevcut değil. Amasya’mızı Mersin balığı üretiminde bir numaralı hale getireceğiz” dedi.