Temmuz ayı, tarihin en sıcak ikinci ayı oldu

Temmuz ayı, tarihin en sıcak ikinci ayı oldu

Temmuz ayı, sanayi öncesi döneme kıyasla 1.48 santigrat derece daha sıcak geçerek, tarihin en sıcak ikinci temmuz ayı oldu

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken rekor sıcaklıklar yaşanmaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz temmuz ayı tarihin en sıcak ikinci temmuz ayı olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin (C3S) Perşembe günü yayımladığı raporda, Temmuz 2024'ün sanayi öncesi döneme kıyasla 1.48 santigrat derece daha sıcak olduğu belirtildi. Bu ay, 1850-1990 yılları arasındaki sanayi öncesi referans dönemin üzerinde gerçekleşti ve son 12 ayın ortalaması ise 1.64 santigrat derece daha sıcak olarak kaydedildi.

SERA GAZI EMİSYONLARININ ETKİSİ

Copernicus, yüksek sıcaklıkların büyük ölçüde fosil yakıt temelli endüstrilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca, El Nino hava modelinin de bu yüksek sıcaklıklara katkıda bulunduğu ifade edildi. Normalde El Nino'dan etkilenmeyen okyanuslarda bile olağandışı sıcaklık artışları gözlemlendi.

KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞLARI

Copernicus'ta iklim araştırmacısı olan Julien Nicolas, "El Nino sona erdi ancak küresel sıcaklık artışlarının bu büyüklüğü, büyük resim bir yıl önce bulunduğumuz yere oldukça benziyor. Sıcak hava dalgalarına neden olan sıcaklık rekorlarıyla işimiz bitmedi. Bu uzun vadeli ısınma eğiliminin çok yüksek bir güvenle iklim üzerindeki insan etkisiyle ilişkilendirilebileceğini biliyoruz" dedi.

BÖLGESEL SICAKLIK FARKLILIKLARI

Temmuz ayında Güney ve Doğu Avrupa, Batı Amerika Birleşik Devletleri, Batı Kanada, Afrika'nın çoğu, Orta Doğu, Asya ve Doğu Antarktika'da ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydedildi. Öte yandan, Kuzeybatı Avrupa, Batı Antarktika, Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgeleri, Güney Amerika ve Avustralya'da ortalamaya yakın veya ortalamanın altında sıcaklıklar görüldü.

YAĞIŞ VE KURAKLIK

Raporda, Temmuz 2024'ün kuzey Avrupa ve Türkiye'nin güneydoğusunda ortalamadan daha yağışlı geçtiği, ancak güney ve doğu Avrupa'da kuraklık uyarılarının devam ettiği belirtildi.

DENİZ BUZULLARI

Arktik deniz buzu, temmuz ayında ortalamanın yüzde 7 altında kalarak 2022 ve 2023'ten daha fazla azaldı. Antarktika'daki deniz buzu ise geçen yıl temmuz ayındaki yüzde 15'lik düşüşe kıyasla ortalamanın yüzde 11 altında kalarak ikinci en düşük seviyede gerçekleşti.

KÜRESEL DENİZ SICAKLIKLARI

Küresel deniz sıcaklıkları rekor seviyelere yakın seyrederken, bu temmuz ayı geçen yılın temmuz ayının sadece 0,1 santigrat derece altında kalarak 15 aylık üst üste yeni rekor serisini sona erdirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN