Tarımsal üretimin önemi her geçen gün artarken şehir hayatından kaçarak kendine doğal yaşama ve üretime adayanların da sayısı artıyor. Konya’da yaşayan 30 yaşındaki Ali Çetin de telefon dükkanını sattı köyüne yerleşti. Toprağı ekerek üretim yapan Çetin, hem gelirini artırdı hem de ihracata katkı sağladı…
Konya’ya bağlı Hüyük ilçesinde yıllar önce deneme amacıyla dikilen coğrafi tescilli çilek, ilçe halkının en önemli gelir kaynaklarından biri. Konya merkeze 90 km’lik mesafede bulunan Hüyük’te yaşayanlar, çilek üretimiyle ekonomiye büyük katkı sağlıyor. İlçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre geçen sene üretimi yapılan 40.000 ton çileğin bir bölümü yurt içinde tüketilirken, bir bölümü de ihraç ediliyor.
HEM YURT İÇİNE HEM YURT DIŞINA SATILIYOR
Hüyük’te üretilen tescilli çilekler yurt içinde; Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya’ya gönderiliyor.
Yurt dışında ise Romanya, Maldivler, Katar, Dubai ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapılıyor.
TELEFONCULUĞU BIRAKTI TOPRAĞINI EKTİ
Önceden Konya’da telefon dükkanı işleten 30 yaşındaki Ali Çetin ise 3 yıl önce dükkanını kapatarak doğup büyüdüğü Hüyük’e geri döndü. Tarlasında çilek ekmeye başlayan Çetin, işinden ve gelirinden çok memnun olduğunu belirtti.
Tarlasında şuan 12 kişiye istihdam sağladığını söyleyen Çetin, Şehirde telefonculuk yapıyordum, dükkanımı kapattım buraya geldim.
36 dekarlık alanda ekim yapıyorum. İlk başladığımda 6 dekar ektim. Yılda dekar başına 4-5 ton ürün alıyoruz. Yarı yarıya kazancımız var. Dekar başına yılda ortalama 200 bin lira kazanıyoruz." dedi.