Tek tabancayla yazılan destan: Rum terör örgütü EOKA’YA direnen Türk Mukavemet Teşkilatı

Tek tabancayla yazılan destan: Rum terör örgütü EOKA’YA direnen Türk Mukavemet Teşkilatı

Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar, Kıbrıs Türk halkının 1 Nisan 1955'te Rum terör örgütü EOKA'nın saldırılarına karşı hemen savunmaya geçtiğini belirterek, "Türkler, kasaba ve köylerde tek bir tabancayla, sopalar ve coplarla savunma yaptı" dedi.

Kıbrıs adasında 1950'li yıllarda başlayan Rum terör örgütü EOKA'nın kanlı eylemlerine karşı, Kıbrıs Türklerinin destansı direnişi 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kurulmasıyla simgeleşti. TMT, yıllarca tek tabanca ve sınırlı imkanlarla süren mücadeleyi organize bir direniş haline getirdi ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin temel taşlarından biri oldu.

EOKA'NIN KANLI BAŞLANGICI

Rum terör örgütü EOKA, 1 Nisan 1955'te İngiliz idaresine karşı başlattığı eylemlerle Kıbrıs'ta kan dökmeye başladı. Ancak bu eylemler kısa sürede Türk toplumunu hedef alan saldırılara dönüştü. EOKA'nın asıl amacı "Enosis" yani Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasıydı ve bu amacın önündeki en büyük engel Kıbrıs Türkleriydi. Kıbrıs Türkleri, EOKA'nın vahşetine karşı kendilerini koruma çabasıyla Volkan, Kara Çete, 9 Eylül Cephesi ve Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği gibi çeşitli direniş gruplarını kurarak savunmaya geçti.

TÜRKLER SAVUNMAYA GEÇTİ

1 Ağustos 1958'de bu direniş grupları, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) adı altında birleşti. TMT, Kıbrıs Türk halkını Rum saldırılarına karşı korumak ve savunmak amacıyla hem açık hem de gizli yollarla mücadele etti. TMT'nin kuruluşuyla birlikte Kıbrıs Türklerinin direnişi daha organize ve etkili bir hal aldı. 1967'de başlayan toplu Rum saldırılarına karşı her köy bir direnç noktası olarak savunuldu ve bu direniş faaliyetleri 20 Temmuz 1974'e kadar başarıyla sürdürüldü.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI VE TMT'NİN ROLÜ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Temmuz 1974'te, 1960 Anayasası'nın vermiş olduğu garantör devlet müdahale hakkını kullanarak başlattığı Kıbrıs Barış Harekatı, TMT ve Mehmetçik'in omuz omuza mücadelesiyle gerçekleştirildi. Bu harekat, Kıbrıs Türk halkının yıllardır süren zulme karşı en büyük direnişi ve özgürlüğe adım atışını simgeliyordu.

TMT'NİN YERİNİ GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI ALDI

Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 13 Şubat 1975'te kurulmasının ardından, TMT'nin yerini 1 Ağustos 1976'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı aldı. Bu yeni yapılanma, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlama görevini devralarak TMT'nin mirasını devam ettirdi.

TEK TABANCAYLA YILLAR SÜREN DİRENİŞ

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar, TMT'nin kuruluş sürecini ve direnişin ilk yıllarını anlattı. Bayar, "Türkler, bütün Türk kasaba ve köylerinde savunmaya geçtiler ama elde imkan yok. Tek bir tabanca. Bütün kasabaları dolaşarak icraata giriştiler, sopalarla ve coplarla." ifadelerini kullanarak, o yıllardaki imkansızlıkları ve halkın azmini vurguladı. 1 Ağustos 1958'den sonra Özel Harp Dairesi'nin gönderdiği silahların TMT'nin eline geçmeye başlamasıyla direniş daha etkili hale geldi.

ekran-goruntusu-2024-07-20-112931.png

'TÜRK ASKERİNİ GÖRÜNCE AĞLADIK'

TMT Mücahitler Derneği üyesi Taner Çuvalcıoğlu da Kıbrıs Barış Harekatı ve Kıbrıs Türklerinin direnişini anlatarak, "Bugün eğer onlar yapılmış olmasaydı, Kıbrıs Türkü diye bir Türk kalmayacaktı." dedi. Çuvalcıoğlu, harekatın gerçekleşmesini 11 yıl beklediklerini ve Türk askerini görünce sevinçten ağladıklarını ifade etti.

ekran-goruntusu-2024-07-20-112954.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN