Tarladan 6 liraya çıkıyor markette 4 katına satılıyor! Kârsız hasat başladı, eken pişman oluyor

Tarladan 6 liraya çıkıyor markette 4 katına satılıyor! Kârsız hasat başladı, eken pişman oluyor

Adana’da hasat edilen domatesler tarladan 6 liraya çıkıyor markette 4 katına satılıyor. Turfanda hasat edilen domatesten üretici 100 bin ton rekolte beklerken, fiyat farkı moralleri düşürüyor…

Kentin 25 dönümlük alanına ekilen tarla domatesinde hasat sürüyor. Turfanda domatesin kilosu tarlada 5-6 liraya alıcı bulurken, hasat edilen ürünler Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ve yurt dışına gönderiliyor.

SICAKLAR DOMATESLERİ DE YAKTI

Bu yıl Haziran ayının ilk günlerinin aşırı sıcak gitmesinden dolayı domateslerin yarısı tarlada yandığı için rekoltenin 100 bin ton kadar olması bekleniyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ise domatesin fiyatı ortalama 25 lirayı görüyor.

adanada-turfanda-domates-hasadi-1.jpg

ÇİFTÇİLER UMDUĞUNU BULAMADI

Hasat devam ederken İHA muhabirine konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak havadan dolayı üreticinin bu yıl umduğunu bulamadığını söyleyerek, “Bu yıl havaların çok sıcak olmasından dolayı domates hasadı erken başladı. 2 ve 7 Haziran arasındaki 45 derecelik sıcak, domatesin en az yüzde 60 yakını yandı. Diğer illerdeki domateslerde aynı anda çıkınca şuan tarlada fiyatı 6 liranın altında satılıyor. Çiftçilerimiz domatesten para kazanamıyor” ifadelerine yer verdi.

adanada-turfanda-domates-hasadi-3.jpg

ÇİFTÇİNİN MASRAFI KAZANCINDAN DAHA ÇOK

Adana’nın afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini söyleyen Başkan Doğan, “Biz, bu sene domates ve diğer ürünlerde de yanık olduğu için Adana bölgesinin afet kapsamına alınmasını istedik. Bu yıl Adana'da 25 bin dönüm alanda domates ekimi var. Domates hasadı her yıl Mayıs ayında hasadı başlardı ve Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ederdi.

adanada-turfanda-domates-hasadi-4.jpg

Domateslerin çoğu yandığı için fiyatların yükselmesini bekliyorduk ama şuan fiyatlar 5-6 liradan gidiyor. 1 dönüm için 25 bine kadar masraf var. Çiftçimiz bu masrafın ancak yarısını kazanabildi. Diğer yarısı tamamen zarar. Domates yandığı için bu sene hasat erken bitecek” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN