Samsun'un verimli topraklarında yetişiyor tarlada 16 TL'ye satılan ürünler pazarda 25 TL'ye yükseliyor. Günlerin ilk tadına bakan Ankara, Ordu, Rize olurken Rusya'ya da bolca gönderiliyor. Fiyatı bu yıl iki katına yükseldi vatandaş alıp almamakta kararsız kaldı.
Samsun'un Bafra ilçesinde üretimi yapılan pırasa için kollar sıvandı. Hasadın başlaması ile birlikte ürünler pazardaki yerini almaya başladı. Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, Bafra Ovası'nda bu yıl 155.000 dekar alana yazlık ve kışlık olmak üzere sebze ekimi gerçekleştirildiğini vurguladı.
DÖNÜM BAŞIMDAN 4 TON VERİM
Kışlık sebzede 80.000 dekar alanda ekim yapıldığını ifade eden Aşçı, 4500 dekar alana ekimi yapılan pırasanın dönüm başına 4 ton verim sağladığını vurguladı. Ovada yaklaşık 18.000 ton rekorte beklentisi olduğunun altını çizen Aşçı, çiftçinin pırasayı komisyoncuya 16 ile 18 TL'den verdiğini belirtirken ürünlerin pazardaki fiyatının 20 ila 25 TL arasında değiştiğini söyledi.
RUSYA'YA İHRACAT YAPILIYOR
Hasadı gerçekleştirilen pırasaların çoğunlukla Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara, Amasya gibi şehirlere gönderildiğinin altını çizen Aşçı, Rusya'ya ihracat yapan firmalar bulunduğunu da vurguladı. Sebze fiyatlarının biraz yüksek olduğunu ifade eden Aşçı, Ağustos ayında 1, Eylül ayında 2 kez sel yaşandığını işaret ederek ekim alanlarının zarar gördüğüne dikkat çekti. Sel nedeniyle mahsulde rekolte düşüşü yaşandığını dile getiren Aşçı, fiyatların da yüksek olmasına neden olduğunu vurguladı.
BROKOLİ VE KARNABAHAR ÜRETENE %75 HİBE DESTEĞİ
Bafra Ovası'nın Türkiye'nin kışlık sebze üretiminde oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Aşçı, 3 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çeltik arazilerine ikinci ürün olarak brokoli ve karnabahar üretimi için %75 hibe desteği sağlandığının altını çizdi. Destekler ile tüm ürünlerin arttırılmasını istediğini söyleyen Aşçı, üreticiye destek sağlandığını aktardı.
DÖNÜM BAŞINA 20.000 TL GİDER
Samsun Sarıkaya Mahallesi'nde çiftçilik yapan Anıl Ertan, 5.5 dönümlük alanda pırasa üretimi gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Haziran ayında dikimi gerçekleştirilen ürünlerin hasadının başladığını ifade eden Ertan, 2024 yılının Zorlu geçtiğini belirterek ovada su baskınları olduğunu aktardı. Ertan dönüm başına her üründe 20.000 TL gider olduğuna dikkat çekti.
Ürün verimlerinden memnun kaldığını söyleyen Ertan, "Pırasa geçen yıl 7,5 liradan satılıyordu, bu yıl iki katına çıktı ama 2023 yılında işçi yevmiyeleri 600 lirayken bu yıl 1200 lira oldu." dedi.
Tarım işçisi Harbiye Yavuz, sabah saat 8 gibi tarlaya geldiklerini belirtirken 17.30 civarında işi bıraktıklarını yevmiyelerinden ise son derece memnun olduklarını söyledi.
BROKOLİNİN FAYDALARI
- Vitamin ve Mineral Deposu: Brokoli, özellikle C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat ve potasyum açısından zengindir. Bu besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlığı destekler.
- Antioksidan Kaynağı: İçerdiği antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.
- Kanser Riskini Azaltabilir: Brokoli, glukozinolatlar ve sülforafan gibi kanser karşıtı bileşikler içerir. Bu bileşikler, hücrelerdeki anormal büyümeyi önlemeye yardımcı olabilir.
- Sindirim Sistemi Dostu: Lif açısından zengin olması, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
- Kemik Sağlığını Destekler: Kalsiyum ve K vitamini içeriğiyle kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar ve kemik erimesi riskini azaltır.
- Kalp Sağlığını Korur: Brokoli, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
- Göz Sağlığını Destekler: Lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler sayesinde görme yeteneğini güçlendirebilir ve yaşa bağlı göz sorunlarını önleyebilir.
- Detoks Etkisi: Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olan doğal detoksifiye edici bileşikler içerir.