Tarihi keşif! 3 bin 300 yıllık tablet bulundu

Tarihi keşif! 3 bin 300 yıllık tablet bulundu

Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde bulunan Büklükale, son zamanlarda tarih sevenleri heyecanlandıran önemli bir keşfe ev sahipliği yaptı. Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ekibi tarafından yürütülen kazılarda, Hitit İmparatorluğuna ait 3.300 yıllık bir çivi yazılı kil tablet ortaya çıkarıldı.

Kırıkkale'nin Karakeçili'de Hitit İmparatorluğu'na ait 3 bin 300 yıllık bir çivi yazılı kil tablet bulundu. Tablet, Hititçe ve Hurrice dillerinde yazılmış olup, Hitit kraliyet ailesinin dini törenlerini anlatıyor. Bu tablet, Anadolu'da sadece Boğazköy, Ortaköy ve Kayalıpınar'da bulunan Hurrice yazılı dördüncü tablet olma özelliğini taşıyor.

7777.jpg

HİTİT KRALİYET AİLESİNİN DİNİ İNANÇLARINA PENCERE AÇIYOR

Tablet, Hitit kraliyet ailesinin Hurrice dini inançları ve ritüelleri hakkında önemli bilgiler içeriyor. Bu sayede, Hititlerin dini yaşamına dair daha detaylı bir bakış açısı kazanmak mümkün. Tablette, Hitit İmparatorluğu'nun felaketle sonuçlanan bir yabancı istilasından da bahsediliyor.

Büklükale'de Hurrice yazılı bir tabletin bulunması, bölgenin Hitit İmparatorluğu için stratejik açıdan önemli bir merkez olduğunun altını çizdi.

aw230056-02-h3gt.webp

Tablette yer alan bilgiler, Hitit İmparatorluğu'nun siyasi ve diplomatik ilişkileri hakkında da ipuçları veriyor. Ayrıca, Mısır'daki Amarna tabletlerinde geçen Arzava kralı Tarhuntarado'nun isminin Büklükale tabletinde de yer alması, iki uygarlık arasındaki bağlantıyı ve tarihi olayları aydınlatmaya yardımcı oluyor.

tyyy.jpg

KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, bu keşfin Hitit tarihi ve Anadolu arkeolojisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Kazı çalışmalarının devam edeceğini belirten Matsumura, bölgede daha birçok önemli keşfin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Büklükale'de bulunan bu 3.300 yıllık tablet, Hitit İmparatorluğu'nun gizemli dünyasına dair yeni pencereler açarak, Anadolu tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN