Talu çifti hakkında dava açıldı: 195'er yıl hapisleri isteniyor

Talu çifti hakkında dava açıldı: 195'er yıl hapisleri isteniyor

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya fenomenleri Kıvanç ve Beril Talu çiftinin 13 kişiyi 3 milyon 17 bin lira dolandırdığı iddiasıyla yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Ponzi sistemi kurmakla suçlanan Talu çifti ve Ertan Koç için 195 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Sanıklar, suçlamaları reddederek borç aldıklarını öne sürdü.

"Var Böyle Tipler" isimli sosyal medya kanalıyla tanınan sosyal medya fenomenleri Kıvanç ve Beril Talu çifti yakın çevrelerini dolandırdığı iddiasıyla 5 Ocak 2024'te tutuklandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Talu çiftinin de arasında bulunduğu 3 kişi hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan iddianamede, şüphelilerin mağdurlardan aldıkları parayı, mağdurların bilmediği bir ponzi sistemine dahil ettikleri ve sisteme sonradan girenlerden aldıkları parayla, sisteme ilk girenlerin parasının ödendiği bir sistem kurdukları vurgulandı.

Başsavcılık şüpheliler Kıvanç Talu, Beril Talu ve Beril Talu’nun babası Ertan Koç’un 13 müştekiden bu şekilde 3 milyon 17 bin lira para topladığını ve söz konusu parayı geri ödemediğini tespit etti.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

İddianamede ifadesine yer verilen tutuklu sanık Beril Talu beyanında, 10 yıldır iletişim ve pazarlama çözümleri şirketinde çalıştığını, ilgilendiği projeler nedeniyle şirkete fatura edilmemiş bedellerin ödenmesini kendisinden talep ettiklerini, bu nedenle istifaya zorlandığını ve şirkete olan borcunu ödeyebilmek için para arayışına girdiğini öne sürdü.

Ayrıca eşi Kıvanç Talu adına kayıtlı olan Var Böyle Tipler Reklam Organizasyon Ltd. şirketinin üstlendiği işlerin yapımcılığını yaptığını anlatan Beril Talu, bu işler nedeniyle de sermaye ihtiyacının doğduğunu, işi yürütebilmek ve borçlarını ödemek için borç istemek zorunda kaldıklarını aktardı.

'SADECE BORÇ ALDIK, ORTAKLIK TEKLİF ETMEDİK'

Müştekilerin şikayetlerinde belirttiği kar payı iddiasının doğru olmadığını savunan Beril Talu, müştekilerden yalnızca borç aldıklarını, eşi Kıvanç ile gizlilik çerçevesinde yürütülen projeleri olduğu için kimseye ortaklık teklif etmelerinin mümkün olmadığını savundu.

Tutuklu sanık Beril Talu, eşi adına kayıtlı reklam organizasyon şirketinin öncesinde kendisinin ve eşinin sigortalı çalışmasının olması nedeniyle babası adına kayıtlı olduğunu, müştekileri dolandırma kasıtlarının olmadığını, tehdide maruz kaldıkları için yurt dışına çıkmak zorunda kaldıklarını, yurt dışına çıkmadan önce babasının kredi çekip kendisine verdiğini, bu parayı borç aldığı 3 kişiye verdiğini ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini ileri sürdü.

Tutuklu sanık Kıvanç Talu da ifadesinde, Var Böyle Tipler Reklam Organizasyon Reklam Ltd. şirketini devraldığı dönem ve öncesinde devam işlerinin olduğunu, bu işlerin bir kısmını tamamladıklarını ancak tamamlanmayan projeler için sermayeye ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle sektörde benzer işler yapanlardan ve arkadaşlarından borç para almak zorunda kaldıklarını kaydetti.

'YURT DIŞINDA TELEFONLARIMIZI SATTIK'

Borçları ödeyemedikleri ve projeleri gerçekleştiremedikleri için borçlarının daha da arttığını kaydeden Kıvanç Talu, müştekilerin ise bu durumu kullanarak verdiklerinden fazla para istediklerini iddia etti.

Kıvanç Talu, kimseyi kandırmadıklarını, borçlarının arkasında olduklarını, ödeme aldıkları kişilerin tehdit etmeleri nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve yurt dışında paraya ihtiyaçlarının olması nedeniyle telefonlarını sattıklarını öne sürdü.

Sanık Ertan Koç da söz konusu Var Böyle Tipler Reklam Organizasyon Reklam şirketinin kurucusu olduğunu, şirketin idari ve mali işlerini yaptığını, şirketin reklam yüzünün damadı Kıvanç Talu olduğunu, şirketi 2023 yılının Kasım ayında Kıvanç Talu'ya devrettiğini, kızı ve damadının reklam faaliyeti kapsamında müştekilerden borç aldığını, kendisinin bu husustan haberi olmadığını belirterek üzerine atılı suçlamayı reddetti.

195'ER YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Savcılık tutuklu şüpheliler Kıvanç Talu ve Beril Talu ile tutuksuz şüpheli Ertan Koç hakkında “Nitelikli dolandırıcılık” suçundan 58 yıl 6'şar aydan 195'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Şüpheliler önümüzdeki günlerde Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN